Monica, o fetitã de la care a pornit un festival national

Monica Tugulea, 11 ani, din Vulcan, este o interpretã de exceptie a muzicii populare, care de mai bine de patru ani, cucereste tara si chiar strãinãtatea – Franta, Germania, Elvetia -, obtinând premii I si mari trofee ale concursurilor si festivalurilor la care a participat. Ea a fost cea care si-a inspirat tatãl sã se „înhame” la plãcuta povarã a organizãrii unui festival national – „Fii star în tara ta”, care a ajuns la a IV-a editie si a început sã ridice probleme de… notorietate. Dovada este numãrul participantilor, care a crescut nebãnuit de mult de la o editie la alta.

În majoritatea localitãtilor din Valea Jiului au loc festivaluri nationale si internationale, de diverse tipuri de muzicã – popularã, pop, clasicã, rock… Cele mai vechi state în domeniu le are Barock Fest Petrosani, care anul acesta ajunge la a XXIII-a editie, urmat de In Memoriam – Tatiana Stepa, festival care, în sfârsit a ajuns acasã, la Lupeni. Din urmã, vin tare „Rapsodia Muntilor” Petrila si „Fii star în tara ta” Vulcan…

3-1

Primul din acest an este Festivalul national „Fii star în tara ta” Vulcan, festival initiat si organizat de omul de afaceri Cãtãlin Tugulea, inspirat de fiica sa, de 11 ani, Monica, o micã solistã de muzicã popularã care de mai bine de patru ani, cucereste tara si chiar strãinãtatea – Franta, Germania, Elvetia -, obtinând premii I si mari trofee ale concursurilor si festivalurilor la care a participat sub îndrumarea prof. Aurora Istratie. Mai nou, Monica Tugulea cântã la nai „de-ti taie rãsuflarea”, vorba unui admirator înfocat al talentatei fetite, iar talentul pe aceastã laturã îi este cultivat si modelat de prof. Tiberiu Coconet. Vãzând-o pe la concursuri, mai multi profesori si-au dorit-o ca elevã, cel mai insistent fiind un profesor doctor în muzicã de la Tg. Jiu…

3-2

Tatãl talentatei fetite, Cãtãlin Tugulea, a legat de-a lungul timpului prietenii cu nume mari din lumea artisticã, o dovadã în acest sens a fost aducerea la Petrosani, la Hotel Palace, a apreciatei trupe IRIS. În deschiderea concertului de la Petrosani  a evoluat chiar Monica Tugulea alãturi de Eva & Cornel Bot si Tudorel Sima.

„Am fost inspirat de fiica mea si acum am ajuns la a IV-a editie a acestui festival. Nu a fost usor, pentru cã în general un festival implicã foarte multã muncã pe paliere diferite, nu doar cele artistice, ci si de promovare, de sustinere, juriu de specialitate, chestiuni administrative etc. Am reusit si, de la o editie la alta, Festivalul „Fii star în tara ta” a crescut. Dacã la prima editie au fost 10 concurenti din trei judete, la a III-a editie au fost 180 de concurenti din 8 judete, iar la aceastã editie, a IV-a, din 28-30 aprilie 2017, cu sigurantã vor fi mult mai multi. Înscrierile au început din luna ianuarie, iar taxa de înscriere este de 50 lei. Festivalul se va desfãsura timp de trei zile, pe categorii de vârstã, în sala Clubului IMAX din Vulcan, si trebuie sã aibã tinuta adecvatã unui festival national, ceea ce nu este lucru usor, de aceea am început pregãtirile din timp, iar promovarea am pornit-o chiar de la începutul anului (https://www.facebook.com/events/1233730060048329/ )” – a decarat Cãtãlin Tugulea, organizatorul festivalului.

3-3

Probabil cã sala în care se desfãsoarã festivalul de la Vulcan va fi neîncãpãtoare, desi gazdele fac pregãtiri pentru acest eveniment. Organizatorul a promis si surprize, a vorbit despre trofee si sectiuni din festival, despre marea paradã de la final, dar si despre copii talentati si pãrinti ca el – norocosi – care „învatã de la copii”, în sensul cã îi inspirã si le dau tãria de a realiza lucruri care sã-si punã aprenta pe viata multora, mai ales pe viata culturalã dintre Jiuri.

Ileana Firtulescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.