In urma schimbului de experienta dintre edilii municipiului Petrosani si cei din Varpalota – Ungaria, functionarii din capitala Vaii Jiului au venit cu proiecte pe care vor sa la aplice in urbe. La randul lor, ungurii au preluat structura de organizare a serviciilor din cadrul municipalitatii Petrosani.

O delegatie din cadrul Primariei Petrosani s-a aflat pentru patru zile in Ungaria la Varpalota, localitate infratita cu cea din Valea Jiului, intr-un schimb experienta derulat la nivelul administratiilor publice ale celor doua orase. In urma vizitei, functionarii municipalitatii au preluat mai multe idei pe care ungurii le aplica cu succes si vor sa le transforme in realitate si la Petrosani. „Orasul este micut, are circa 20 de mii de locuitori, dar este viu. La ei anveloparea  blocurilor este realizata la toate imobilele si stau bine si in privinta strazilor principale. Mi-a placut foarte mult ca nu am vazut un singur cablu pe stalpi, totul este subteran la fel cum se face si la noi acum pe centrul civic. Sunt deficitare la spatiile verzi, nu am vazut un parc mare cum este la noi „Carol Schreter” si nici terenuri pentru sporturi. Au o sala mare cum este Polivalenta la noi si cam atat. Mi-a placut insa modul de afisaj di n statiile de autobuz care sunt toate din sticla si erau placute informative cu programul mijloacelor de transport. Modul acesta vrem sa-l aplicam si la noi. Nu mi s-a parut ca au foarte multe insa mi-a placut ca tot ce au este ingrijit foarte bine. Au un simt dezvoltat sa pretuiasca tot ce au”, a declarat directorul executiv al SPADPP, Lucian Dragomir.

Inspectie zilnica

Delegatia din Petrosani a observat ca functionarii Primariei din Varpalota au o echipa care zilnic face o inventariere a bunurilor din oras si prezinta un raport cu problemele descoperite. „Mi-a placut foarte mult si vrem sa facem ceva asemanator si la Petrosani. Aveau o echipa de control care in fiecare zi mergeau prin oras si inventariau tot ce e distrus, furat, toate problemele pe care le descopereau. Veneau si informau si imediat erau trimise echipe pentru a se remedia problema”, mai spune seful SPADPP. Pe de alta parte si distrugerile si furturile sunt la un nivel mai scazut decat la noi au mai observat cei din delegatia romana. Amenzile in Ungaria sunt reglementate prin lege emisa de guvernul de la Budapesta si nu prin hotarare locala, se aplica fara discutie si sunt usturatoare. La inceputul lunii iunie, functionarii maghiari au venit in Petrosani si au plecat si ei cu cateva idei pe care vor sa le aplice in Varpalota. „Lor le-a placut modul de organizare a serviciilor din primarie si vor sa se organizeze asemanator pentru ca este mai eficient. Le-a placut si domeniul schiabil din Parang, statiune pe care au si vizitat-o cand au fost aici”, mai spune directorul executiv al SPADPP din cadrul Primariei Municipiului Petrosani.

Maximilian Ganju