Viorel Sãlan (PSD) – Sunt parlamentar al României si nu pot sã comentez o decizie a Guvernului

Florin Roman (PNL) – „E o zi de doliu care ne întoarce la România lui Iliescu”

Haralambie Vochitoiu (PMP) – “În loc sã vorbeascã de fonduri, vorbesc de fraudã”

Mircea Ioan Molot (ALDE) – “Guvernul e expresia celor care l-au votat”

Întunericul noptii s-a dovedit a fi înãlbitorul diminetii pentru coruptii României. Guvernul a adoptat, la adãpostul noptii, ordonanta de urgentã privind modificarea codurilor penale si proiectul gratierii. Mãsura Guvernului a scos lumea în stradã si a stârnit reactii din partea politicienilor hunedoreni.

Social-democratilor li s-a interzis sã vorbeascã cu presa pe subiectul celor douã ordonante. Viorel Sãlan este singurul membru PSD care a putut fi contactat pentru a-si expima punctul de vedere cu privire la mãsurile adoptat de Guvernul României. Acesta subliniazã cã în Parlament încã nu a ajuns niciun astfel de proiect, dar în momentul în care documentele vor ajunge la Parlament le va consulta cu mare atentie.

“Sunt parlamentar al României si nu pot sã comentez o decizie a Guvernului. În Parlamentul României nu a ajuns niciun proiect de act normativ. Când va ajunge un astfel de document îl voi studia cu multã atentie si atunci mã voi putea pronunta asupra lui”, a declarat Viorel Sãlan, senator PSD.

Mircea Ioan Molot, presedintele ALDE Hunedoara, partenerul de guvernãmânt al PSD, subliniazã cã Guvernul a votat cele douã proiecte în deplinã legitimitate.  “Aceste ordonante de urgentã sunt date de un Guvern legitim. Majoritatea poporului a votat în luna decembrie, iar Guvernul e expresia celor care l-au votat”, s-a limitat la a declarat presedintele ALDE Hunedoara, Mircea Ioan Molot.

Opozitia VEHEMENTÃ

Opozitia este total în dezacord cu ceea ce a fãcut Guvernul în privinta ordonantelor. Cel mai vocal este Florin Roman, presedintele PNL Hunedoara, si parlamentar. Acesta sustine cã ceea ce s-a întâmplat este o loviturã datã statului de drept.

“E mai rãu ca în martea neagrã! Atunci legile au fost atacate la CCR si nu si-au produs efectele. Acum „lovitura de stat” a PSD si a lui Liviu Dragnea, în miez de noapte, cã hotii, îsi produce efectele!!! E o zi de doliu care ne întoarce la România lui Iliescu! Alãturi de presedintele României pânã la capãt! Singura solutie, probabil o revolutie de catifea! Spuneam în campania electoralã cã trebuie sã apãrãm tara de penali! Ca în fiecare judet este un Dragnea mai mic! Ca o datã ajunsi la putere nu-i opreste nimic sã teleormanizeze România! Si eram înjurat cu mânie proletarã de comunisti si presa rosie! Acum tragem ponoasele votului si indiferentei multora dintre noi! Mai avem o ultimã sansã: sã lãsãm toti alte probleme si sã apãrãm România de Dragnea-Tariceanu si PSD-ALDE. Altfel e…PA!”, a spus Florin Roman, presedinte PNL Hunedoara.

Adrian David, membru PNL Hunedoara criticã modul în care au fost adoptate cele douã proiecte de Guvern si subliniazã cã acestea vin sã îl dezincrimineze pe presedintele PSD, Liviu Dragnea.

„Critica mea e cu privire la corpul-substanta acestei ordonante si modul cum au ales sã le aplice. Era nevoie de o modificare a codurilor de procedurã, dar nu înteleg de ce s-a facãt acest lucru fãrã o dezbatere în prealabil. Nu putem spune cã o întâlnire de o orã a ministrului Justitiei cu societatea civilã poate fi  reflectatã ca o dezbatere. Graba si lipsa de transparentã îmbrãtisate de Guvern nu au fost în scopul adevãrului, ci a fost un scop ocult. Astept de la reprezentantii Guvernului sã ne explice scopul actului si dacã are o legãturã cu dezincriminarea presedintelui PSD. Acest rãu nu poate fi desfãcut în statul de drept. Nu poate fi revocatã hotãrârea”, a declarat Adrian David, membru PNL.

Haralambie Vochitoiu, presedintele PMP Hunedoara este de pãrere cã adoptarea ordonantelor la adãpostul noptii reprezintã o tentativã de a ascunde sub pres anumite lucruri. “Un Guvern legitim si un Parlament legitim are dreptul sã adopte astfel de ordonante de urgentã, dar acestea nu se fac în miez de noapte dacã nu ai ceva de ascuns si fãrã ca poporul sã fie consultat. În loc sã ne preocupe problema absorbtiei de fonduri europene, noi suntem mult prea ocupati cu fraudele. Pentru mine este o frustrare si sunt alãturi de popor pentru cã am crezut cã toti cei care trebuie sã plãteascã vor plãti. Este o deziluzie, iar lucrurile nu se vor opri aici pentru cã nici oamenii nu se vor opri aici”, a declarat Haralambie Vohitoiu, presedintele PMP Hunedoara.

Europarlamentarul hunedorean Siegfried Muresan subliniazã cã ceea ce a fãcut Guvernul aruncã România în trecut.  “Ceea ce s-a întâmplat în aceastã searã e cel mai mare pas înapoi în materie de stat de drept pe care l-a fãcut România în ultimii 27 de ani! Rusine Guvernului!”, a spus Siegfried Muresan, europarlamentar hunedorean.

Ordonanta de Urgentã, care poartã numãrul 13/2017, a apãrut în Monitorul Oficial. Conform actului normativ, modificãrile aduse Codului Penal vor intra în vigoare la 10 zile dupã aparitie. Modificãrile Codului de Procedurã Penalã ai intrat în vigoare imediat.

Nistor si Resmeritã, beneficiari ai ordonantelor

Doi parlamentari hunedoreni sunt beneficiari ai ordonantelor emise de Guvern. Laurentiu Nistor, presedintele PSD Hunedoara, si Cristian Resmeritã sunt cei care scapã. Cei doi sunt acuzati de conflict de interese pentru cã si-au angajat rudele la cabinetele parlamentare.

Cristian Resmeritã are un dosar la Înalta Curte de Casatie si Justitie pentru conflict de interese. Acesta si-a angajat fratele, pe Lucian Resmeritã, în functia de consilier în cadrul Biroului Parlamentar. La prima instantã, la Curtea de Apel Alba Iulia, Cristian Resmeritã a pierdut procesul cu ANI.

Laurentiu Nistor presedintele PSD Hunedoara a fost si el în conflict de interese. ANI a constatat cã în mandantul 2008-2012 si-a angajat douã rude la cabinetul parlamentar. Acesta si-a angajat fiica si ginerele, stabilind astfel un prejudiciu de 80.000 de lei.

Legalizeazã hotia

Potrivit OUG, incriminarea penalã a abuzului în serviciu se va face doar pentru prejudicii mai mari de 200.000 de lei. Florin Iordache a spus cã se mentine pragul de 200.000 de lei, dar este eliminatã conditia punerii în miscare la plângerea prealabilã. În textul ordonantei de urgentã se prevede, referitor la abuzul în serviciu, cã rãspunderea penalã intervine doar în cazul unei pagube materiale de peste 200.000 de lei.

1-1

“Fapta functionarului public care, în exercitarea atributiilor de serviciu, cu stiintã, îndeplineste un act prin încãlcarea unor dispozitii exprese dintr-o lege, o ordonantã sau o ordonantã de urgentã a Guvernului sau nu îndeplineste un act prevãzut de dispozitiile exprese dintr-o lege, o ordonantã sau o ordonantã de urgentã a Guvernului si prin aceasta cauzeazã o pagubã materialã mai mare de 200.000 de lei ori o vãtãmare gravã, certã si efectivã a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau juridice, astfel cum sunt prevãzute si garantate de legile în vigoare, se pedepseste cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendã”, se aratã în documentul citat.

Ordonanta de urgentã mai prevede cã aceste dispozitii nu se aplicã “în cazul emiterii, aprobãrii sau adoptãrii actelor normative”. Referitor la infractiunea de favorizare a fãptuitorului, actul normativ stabileste cã aceasta nu se pedepseste dacã este sãvârsitã “de un membru al familiei sau fin pânã la gradul II”, dar nici “în cazul emiterii, aprobãrii sau adoptãrii actelor normative”. Prin ordonanta de urgentã este abrogat articolul 298 din Codul penal, care sanctiona infractiunea de neglijentã în serviciu.  Este modificat, totodatã, primul alineat al articolului 301 din Codul penal referitor la conflictul de interese, fiind exclusã rãspunderea penalã dacã beneficiarii infractiunii sunt “persoanele cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncã în ultimii 5 ani sau din partea cãreia a beneficiat ori beneficiazã de foloase de orice naturã”. În noua formã, alineatul prevede cã “fapta functionarului public care, în exercitarea atributiilor de serviciu, a îndeplinit un act ori a participat la luarea unei decizii prin care s-a obtinut, direct sau indirect, foloase patrimoniale pentru sine, pentru sotul sãu, pentru o rudã ori pentru un afin pânã la gradul II inclusiv se pedepseste cu închisoarea de la unu la 5 ani si interzicerea exercitãrii dreptului de a ocupa o functie publicã”. Guvernul a adoptat, în sedinta de marti, o ordonantã de urgentã pentru modificarea si completarea Codului penal si a Codului de procedurã penalã. Ministrul Justitiei a spus cã, potrivit actului normativ, abuzul în serviciu cu un prejudiciu de sub 200.000 de lei nu va mai fi sanctionat penal. Ministrul Justitiei a mai spus cã în OUG sunt modificãri si în ceea ce priveste institutia denuntãtorului.

Monika BACIU