Muzeul Civilizatiei Dacice si Romane Deva propune vizitatorilor, începând cu data de 1 februarie 2017, o nouã piesã în categoria „Exponatul lunii”, piesã ce poate fi admiratã în spatiul special amenajat la intrarea în Palatul Magna Curia.

Exponatul lunii februarie 2017 face parte din colectia sectiei de la Sarmizegetusa (Ulpia Traiana) a Muzeului Civilizatiei Dacice si Romane, fiind descoperitã în primãvara anului 1995, cu ocazia unei cercetãri de teren desfãsurate în zona capitalei Daciei romane, Colonia Ulpia Traiana Augusta Dacica Sarmizegetusa. Este vorba despre o statuetã de bronz aurit, fragmentarã (lipseste capul statuetei, iar stratul de aur nu mai acoperã piesa uniform), cu o înãltime pãstratã de 27 cm. Statueta redã un personaj feminin, în pozitie asezatã si cu torsul întors spre stânga, având bratul stâng sprijinit de suportul pe care era aplicatã, iar cel drept fiind adus spre piept. Personajul este o menadã (nimfã posedatã de o furie misticã) care fãcea parte din cortegiul lui Bacchus/Dionysos.

Importanta piesei a determinat clasarea ei în categoria „Tezaur” a patrimoniului cultural national, motiv pentru care a fost selectionatã în expozitia „Comorile României” vernisatã la Muzeul National al Chinei din Beijing si itineratã la Muzeul Provinciei Sichuan din Chengdu.

Sectia de Marketing si Relatii cu Publicul