Baloo va împlini, la sfârsitul acestei sãptãmâni, 17 ani. Cei din Straja îl vor sãrbãtori pe ursul Baloo, mascota statiunii, cu tort, dar si o cupã destinatã copiilor.

Povestea ursului Baloo începe în anul 2000, pe vremea când, fiind doar un pui, a fost gãsit de vânãtori în pãdurile Parângului, în zona Polatiste.  Ursuletul a fost adus în oras si a stat în gazdã la mai multe familii, care l-au îngrijit si l-au îndrãgit. Cum acesta crestea însã ca în povestile cu Fãt Frumos, într-o zi cât altii într-un an, în scurt timp el nu a mai putut fi gãzduit într-un aparatament de bloc. Ursuletul a fost adoptat de omul de afaceri Emil Pãrãu, nu doar un investitor de exceptie în turismul din Valea Jiului, dar si un om cu inimã mare, si adus la Straja. A fost botezat cu cel mai cunsocut nume pe care-l au ursii din întreaga lume, Baloo, dupã celebrul personaj animat din “Cartea Junglei”.

“Sunt 5 categorii de vârstã: 3 – 5 ani, 6 – 7 ani, 8 -9 ani, 10 -12 ani si 13 – 15 ani. Toti cei nãscuti din 2002, pânã în 2014 primesc premii, dacã participã la aceastã întrecere ce are loc la Straja, la sfârsitul acestei sãptãmâni. Nu vom uita nici de acel tort traditional, cu multe fructe, bio, miere de albine si bineînteles, dragostea copiilor”, a declarat Emil Pãrãu, cel care îl îngrijeste de 17 ani pe Baloo”.

În fiecare an, în luna februarie are loc Cupa Baloo la schi, eveniment dedicat copiilor. Sute de turisti, dar si foarte multi localnici care s-au obisnuit cu prezenta în Straja a simpaticului “Cetãtean de onoare” vin sã-l viziteze, sã-l fotografieze si sã-i cânte, cu drag, “La multi ani”. În cinstea lui Baloo, se pregãteste o festivitate aparte, cu un concurs de schi pentru copii, toti participantii fiind premiati. Apoi, toatã lumea merge la Baloo, care primeste un tort din fructe si miere.

Desi a ajuns la vârsta la care ursilor nu prea le mai arde de joacã, Baloo îsi pãstreazã, de dragul vizitatorilor sãi, dar mai ales de dragul copiilor, pofta de distractie. La urma urmei, asta fac vedetele. Iar Baloo e cu adevãrat vedeta statiunii Straja.

Monika BACIU