Radu Torok, de 10 ani, din Lonea, a câstigat toate concursurile de pian la care a aprticipat în trei ani, din totalul de patru ani de când face pian. A început în clasa 0, iar dupã un an a avut primul concurs si a si obtinut premiul I. De atunci o face mereu… Pe lângã pian, lui Radu îi place geografia, istoria, dar mai ales politica.

Radu Torok este elev la Scoala I.G.Duca Petrosani, Sectia de muzicã, respectiv pian, la clasa prof. Camelia Ilina. Este un bãiat dezinvolt, care ne-a povestit traiectoria succesului sãu când cu umor, când cu seriozitate fãrã sã-i lipseascã tenta ironiei fine, dar si cu duiosie si uneori cu tristete atunci când abordam alte subiecte.

Talentul lui Radu a fost descoperit de bunca sa, care a constatat cã are ureche muzicalã.

„Am primit o orgã-jucãrie si mi-a plãcut cum a cântat o colegã de-a mea si am încercat si eu. Asa am început pianul, din clasa 0, în luna februarie si anul urmãtor, în aprilie, am avut primul concurs la care am obtinut locul I. Sincer, nu m-am asteptat. Dupã doar o lunã, am participat la „Orpheus”, care este un concurs  international, unde am luat locul II. Sigur cã nu m-am supãrat. Nici nu aveam de ce, pentru cã acolo erau concurenti de la licee de renume. Dar la urmãtoarele concursuri internationale si nationale, „Clara Peia”-Lugoj, „Craiova Piano”, iar „Orpheus” Tg. Jiu si pânã la ultimul – Klavier Art, Festival concurs, de la Petrosani, unde am obtinut marele premiu – am fost pe primul loc” – ne-a explicat pianistul arãtându-ne diplomele si povestind momente din concursuri.

L-am întrebat dacã îi este greu, dacã repetã mult si cât de exigentã este cu el doamna profesoarã…

„Merg la pian de trei ori pe sãptãmânã si da, doamna este exigentã, dar nu mã ceartã, ci îmi spune asa, într-un fel încât mi-e jenã, rusine…  Înainte de fiecare concurs repetãm pe pianul de acolo, pentru cã sunã altfel si întotdeauna gãseste dumneaei câte ceva si cum sã reusesc în 30 de secunde? Ultima datã, la Petrosani, am reluat totul. Am intrat la ora 13,00 si am iesit la ora 17,00 din repetitii” – spunea Radu.

Si a meritat, pentru cã Radu Torok a ridicat juriul în picioare, apluzele îndelungi l-au scos din nou pe scena concursului Kavier Art Petrosani, decembrie 2016. A obtinut trei premii: Premiul I, la categoria de vârstã D, Premiul Special „Frederic Chopin” si MARELE PREMIU al Festivalului.

Cu un an în urmã, Radu obtinea locul I la categoria sa de vârstã, iar Fabiani Prcsina obtinuse Marele Premiu, amândoi elevi ai Scolii I.G.Duca Petrosani, Sectia de Muzicã. Valoric, cel mai mare premiu a fost la Lugoj, unde Radu Torok a primit si Diploma de Excelentã din partea europarlamentarului Maria Grapini – o tabletã si 1000 ron. De precizat cã Radu a beneficiat de cea mai mare bursã de performantã ce se acordã scolarilor de cãtre Primãria Petrosani – 80 lei/lunã.

Radu Torok ne-a spus cã-i place geografia, istoria si politica. Pãrintii sãi ne-au relatat cã urmãreste cu atentie pe posturi de televiziune unele dezbateri politice, reportaje cu si despre oameni si politicieni.

„As vrea ca tara mea sã fie mare, bogatã, mi-ar plãcea ca oamenii sã fie mai educati si nu precum cersetorii, sã nu mai fie sãrãcie si tristete” – ne-a spus printre altele pianistul de 10 ani, Radu Torok.

Ileana Firtulescu