În urmã cu trei decenii, în 1987, încã se mai putea vorbi despre tenisul de câmp. Antrenorul de atunci, Grigore Peter visa sã facã unul dintre cele mai puternice centre din tarã. Au rãmas visele. Dar sã nu uitãm, a fost, totusi, TENIS ÎN VALEA JIULUI.

TENIS ÎN VALEA JIULUI

Pe cuprinsul Vãii Jiului, primii pasi ai miscãrii sportive, în ipostaze moderne, s-a fãcut la începutul secolului nostru. Miscarea sportivã de masã si de performantã cuprindea echipe la mai multe discipline, dintre care însã, fotbalul era la loc de frunte. Si totusi, în coexistentã cu „sportul rege”, apar si primele locuri de tenis de câmp alãturi de alte sporturi: gimnasticã, concursuri de alergãtori, sporturi de iarnã, lupte, box, tenis de masã. Era de fapt, evolutia fireascã a lucrurilor, încadrându-se în procesul de transformare pe care activitatea de culturã fizicã din tara nostrã îl traversa pânã atunci si de atunci încolo.

Astfel, la dezvoltarea tenisului românesc, o contributie deosebitã o va avea în anii ’30 si Clubul Atletic al Minerilor Petrosani (C.A.M.P.), prima denumire a Clubului Jiul. Inginerul Ioan Winklehner, director de minã, fondator al C.A.M.P. –ului în 1919, a sprijinit miscarea sportivã din Petrosani, în care nu a neglijat nici tenisul. Au apãrut jucãtori de tenis deveniti cunoscuti în întrecerile cu jucãtori ai altor echipe: San Gali, Dr. Lupu, Dorner, Obetkone, Szelne, sotii Schlosser au fost pionieri ai tenisului petrosenean. De remarcat cã activitatea de tenis de la Petrosani si Lupeni se circumscrie activitãtii proeminente din orasele de provincie cu terenuri si cluburi de tenis: Galati, Iasi, Ploiesti, Brãila, Sulina, Bacãu, Craiova, Rm. Vâlcea sau Târgoviste.

Valea Jiului devine si o … vale a tenisului. Astfel, la Lupeni, în anii 1927-28 se impun la ”Sporting Club”, alãturi de fotbal, tenis de masã „ping pong” si lupte, tenisul de camp. Dintre animatorii tenisului lupenean ai acelor ani îi amintim pe Ioan Nicolae, Ferencz Fery si Ioan Bujor.

În 1921 i-a fiintã ”Sporting Club” Vulcan, la initiativa directorului general Istvan Lugcsi si a doctorului Jeno Gidro. O vie activitate a început sã se dezvolte la tenis, sporturi de iarnã, atletism, lupte, activitate sustinutã de Mor Berkovits (vice presedinte), Kalman Hodan si Ioan Mihut. Unul dintre amatorii tenisului vulcãnean a fost Lajos Deak, functionar la mina Vulcan.

C.S. Lonea (primul presedinte N. Gavrilescu) înfiintat în 1921, îi va avea ca animatori în tenis pe Eugeni Tigãreanu si Iosif Zoler.

La C.S. Aninoasa, alãturi de sporturi de iarnã si fotbal, tenisul este promovat de presedintele clubului Adrian Braha (1936) si de jucãtorii Oct. Jurcã, Simion Bulea, iar Dezso Kovacs, fotbalist,  ce se va ocupa de tenis începând din 1938!

La S.C. Petrila, tenisul se joacã din 1924, la initiativa lui Geze Horvath, iar la „Parângul C.F.R.” Petrosani, înfiintat în 1933, Sandor Kendi si Nicolae Boteanu ajutã enorm la impunerea tenisului.

Tenisul are un oarecare recul în Valea jiului unde totii ochii erau pe „echipa de aur” a fotbalistilor anilor  ’50, când Jiul Petrosani si Minerul Lupeni jucau în Divizia „A”.

Va exista un jucãtor de tenis (de fapt un poli sportiv care va juca ulterior rugby si fotbal) între anii 1949 -1961 la Jiul. Numele lui: Mircea Pascu.

Între anii 1960-1965 tenisul cunoaste o perioadã de înflorire în Valea Jiului (fotbalistii jucau în divizia B…) existând o echipã de divizia A, atât la masculin cât si la feminin, seniori si juniori, antrenati de Ghe. Cozbuc. Astfel se remarcã în acestã perioadã la Jiul Petrosani, E. Juhasz, C. Vasilescu, Viorel Turdeanu la seniori, Serban Verone si Vasile Vasile la tineret, Mihai Bonea, Puiu Petreanu, Tiberiu Kelemen si Puiu Piso la juniori. La feminin, Maria Cenuse, M. Verone, Tuni Nemes si Rodica Davidovici sunt cele mai proeminente la senioare si junioare.

La Minerul Lupeni cei mai cunoscuti jucãtori erau Mircea Corpadea, M. Iacob si Cãtãlin Iacob. Se jucau partide frecvente între echipele din Petrosani si Lupeni. Echipa de tineret a Jiului a participat si în tabãra internationalã de la Cluj, unde coordonatorii erau Cristea Caralulis  si T. Smith. În cadrul diviziei A,  Jiul Petrosani va ocupa si un loc 2, dupã Steaua Bucuresti.

Dupã 1970 tenisul Vãii Jiului este foarte mult practicat de copii, stimulati de succesele la nivel international ale cuplului Nãstase – Tiriac, numeroase terenuri de tens improvizate apãrând în cartierul Carpati, unde „racheta” de lemn devenise „Dunlop”-ul micutilor pasionati! Performante deosebite nu se înregistreazã, desi câtiva ani se mai pãstreazã o echipã de tineret în divizia A. Dintre jucãtori: Codin Dumitrescu, Bebe Almãjan.

Acum trei decenii, în Valea Jiului erau câtiva sustinãtori pasionati care încercau sã readucã acest sport în aria competitivitãtii. Astfel de sectii existau la Petrosani în cadrul C.S. Jiul (antrenor Peter Grigore), care dispunea de 7 terenuri de zgurã si unul de bitum.

A consemnat GENU TUTU