Tariful de distributie a agentului termic de la Petrosani a dus la dezbateri. Consilierul local Florian Bican a reiterat faptul cã suma de 46,33 de lei/Gcal suportatã de municipalitate este mult prea micã fapt care ar îngropa societatea de termoficare, dar si mineritul.

Pretul energiei termice livrat populatiei a fost modificat la Petrosani. Consiliul Local al municipiului Petrosani a aprobat modificarea pretului energiei termice livratã populatiei. Astfel, potrivit modificãrilor, pretul local al energiei termice facturatã populatiei la nivelul anului 2017 este de 165,37 lei/Gcal, inclusiv TVA.

“Începând cu data de 1 ianuarie 2017, pretul local propus al energiei termice facturate populatiei este de 165,37 lei/Gcal (inclusiv TVA). Pretul local al energiei termice produsã în sistem centralizat destinatã populatiei respectiv 241,96 lei/Gcal (inclusiv TVA) si pretul de facturare de 165,37 lei/Gcal (inclusiv TVA), va fi acoperit prin subventie, în sumã de 76,59 lei/Gcal (inclusiv TVA). Prin adresa nr. 374/12.01.2017, SC Termoficare SA Petrosani, propune aprobarea pretului de producere, transport, distributie si furnizare a energiei termice livratã populatiei în municipiul Petrosani având în vedere decizia Autoritãtii Nationale de Reglementare  în domeniul Energiei nr.1857/25.11.2016, privind aprobarea bonusului pentru energia electricã produsã în cogenerare de înaltã eficientã livratã în SEN si a preturilor reglementate pentru energia termicã livratã în anul 2017 din centrala de cogenerare CTE Mintia grupul 3 si din CET Paroseni apartinând SC Complexul Energetic Hunedoara”, aratã nota de fundamentare a proiectului de hotãrâre.

Consilierul local Florian Bican a propus ca directorul societãtii de termoficare din Petrosani sã prezinte un raport de activitate.

“Am sugerat domnului director de la termoficare sã ne prezinte o dimensiune realã a unui pret real pentru cã în mãsura în care noi aprobãm acest pret, lunã de lunã genereazã pierderi la societate si o îngropãm. Cu acest pret de 46 de lei ei (cei de la societatea de termoficare-n.r.) nu îsi acoperã decât salariile. Ce fac în perioada de varã cât nu furnizeazã agent termic? Ar trebui sã ne prezinte domnul director o fundamentare a pretului si în mãsurã, pe viitor, aceastã activitate ar putea sã continue într-o mãsurã în care sã satisfacã si consumatorii si autoritatea localã.  În mãsura în care noi mergem tot cu 46 lei/Gcal la termoficare o îngropãm si implicit cu ea poate îngropãm sio întreprinderile miniere si termocentrala Paroseni”, a spus consilierul local Florian Bican (PSD).

1-1

De cealaltã parte, primarul municipiului Petrosani, Tiberiu Iacob Ridzi, a subliniat cã numai aici se mai furnizeazã agent termic populatiei.

“Lãsati impresia cã noi suntem cei care îngropãm si termoficarea si mineritul. FALS. În aceastã chestiune legatã de furnizarea agentului termic a fost o discutie acum câtiva ani între noi, cei care mai avem sistem centralizat de încãlzire, si ceilalti primari de orase care ar fi vrut sã îsi extindã serviciul de sistem centralizat. Din pãcate, asta a fost situatia, am rãmas singurii care mai avem sistem centralizat de încãlzire în oras si aceastã chestiune legatã de ajutarea CEH-ului prin ceea ce consumãm noi si plãtim cãtre termocentrala Paroseni a rãmas doar în spatele nostru, a celor de la Petrosani. Noi am fãcut si investitii foarte mari, în retele, am pus gigacalorimetre, am fãcut tot ceea ce tinea de o eficientizare si chiar am crezut în acest sistem, însã viata e altfel. Am rãmas cam de cãrutã si ati vãzut situatia de anul nou, de acum doi ani de zile, când am rãmas fãrã agent termic din cauza unei avarii, iar pe de altã parte a fost situatia cu scolile si grãdinitele unde efortul bugetar pentru introducerea gazului metan a fost extraordinar. Ne-a costat undeva la 25 de miliarde de lei vechi sã introducem gazul metan în toate scolile si toate grãdinitele. În acest moment, mai avem gazul metan la Colegiul de Informaticã Carmen Sylva si la scoala 2 din Colonie. Suntem cu conducta acolo”, le-a spus primarul municipiului Petrosani, Tiberiu Iacob Ridzi, consilierilor locali.

Pretul de distributie a energiei termice, în valoare de 46,33 lei/Gcal, a fost cel care l-a intrigat pe consilierul Florian Bican. În replicã, primarul Petrosaniului a subliniat cã existã o discriminare între cei care beneficiazã de agent termic în sistem centralizat si cei care îsi încãlzesc locuintele cu alte tipuri de combustibil.

“Pe de altã parte, pretul acesta de 46 de lei privind costurile proprii pentru termoficare, e un pret destul de mic, dar nu înseamnã cã dacã noi am pune 50-60 de lei lucrurile s-ar rezolva. Dacã vreti scãdem subventia la populatie si dãm mai mult dincolo. Pe de altã parte, cred cã în acest moment existã o inechitate socialã la nivel local. Cei 2000 de abonati la sistemul centralizat de termoficare beneficiazã de o subventie de 18% la Gcal din partea Consiliului Local, iar ceilalti 14.000 nu beneficiazã de aceastã chestiune. Mi se pare cã e o discrimare. Ca sã crestem pretul pe cheltuiala legatã de administrare mi se pare un pic cam mult”, a mai subliniat sursa citatã.

Municipalitatea de la Petrosani ar putea avea propria strategie energeticã. Autoritãtile locale de la Petrosani vor sã afle, în cadrul unui studiu care este potentialul de încalzire/rãcire eficient. În acest sens se are în vedere întocmirea unei strategii energetice la nivel de municipiu. „Noi am comandat un studiu deja, la o firmã care este numãrul 2 în România în ceea ce priveste furnizarea si distributia agentului termic si acest studiu va fi dezbãtut si urmeazã sã luãm o decizie, în primãvarã, în ceea ce urmeazã sã facem cu încãlzirea în system centralizat în municipiul Petrosani”, a mai spus Tiberiu Iacob Ridzi.

La nivelul municipiului Petrosani mai sunt bransati la sistemul centralizat de termoficare undeva la peste 2000 de abonati. Subventia acordatã de Consiliul Local al municipiului Petrosani abonatilor sistemului centralizat de termoficare este de 76,59 lei/Gcal.

Monika BACIU