7 ani de procese pentru o solutie amiabilã!

Dacã în basme, cifra sapte este consideratã a fi una magicã, pentru municipalitatea de la Petrosani cifra 7 reprezintã numãrul de ani în care s-a judecat un litigiu.  7 ani a durat procesul cu Romsilva pentru scoaterea din fondul forestier a unui teren în suprafatã de 46 de hectare pentru continuarea lucrãrilor la dezvoltarea domeniului schiabil Parâng. Dupã 7 ani, instanta de la Alba vine cu o solutie surprizãtoare. Lasã cele douã pãrti, respectiv Primãria Petrosani si Romsilva, sã se înteleagã pe cale amiabilã.

“Instanta pune în discutie posibilitatea solutionãrii pe cale amiabilã a prezentului litigiu având în vedere concluziile raportului de expertizã si dezlegarea ICCJ prin decizia de casare. Acordã termen intermediar la data de 22 februarie 2017 pentru lãmurirea conflictului pe cale amiabilã”, aratã solutia Curtii de Apel Alba Iulia.

Proces început în 2012

Procesul dintre cele douã pãrti a debutat în anul 2012 la Curtea de Apel Alba Iulia. La judecarea cauzei pe fond, dupã sase înfãtisãri, instanta a dat câstig de cauzã municipalitãtii de la Petrosani. “Admite exceptia inadmisibilitãtii petitului privind anularea adresei nr. 23547/VS/10.05.2012. Admite în parte actiunea în contencios administrativ formulatã de reclamantul Municipiul Petrosani, prin primar cu sediul în Petrosani, str. 1 Decembrie 1918, nr. 93, jud. Hunedoara în contradictoriu cu pârâta Regia Nationalã a Pãdurilor – ROMSILVA SA cu sediul în Bucuresti, str. Petricani, nr. 9A, sector 2 si în consecintã: Obligã pârâta sã emitã avizul pentru scoaterea definitivã din fondul forestier national, prin transfer din proprietatea publicã a statului în proprietatea publicã a reclamantului, a suprafetelor de teren destinate realizãrii pârtiilor pentru practicarea schiului, precum si realizãrii instalatiilor de transport pe cablu aferente acestora, necesare pentru executarea proiectului “Dezvoltarea domeniului schiabil în zona turisticã Parâng”, arãta solutia Curtii de Apel Alba Iulia din data de 29 noiembrie 2012.

În 30 septembrie 2013, litigiul a ajuns la Înalta Curte de Casatie si Justitie. Romsilva a atacat decizia Curtii de Apel Alba Iulia la Curtea Supremã. O solutie în dosar a fost datã în 8 octombrie 2014. La acel moment, Curtea Supremã a casat solutia instantei de la Alba si a trimis dosarul spre rejudecare.

“Admite recursul declarat de Regia Nationalã de Pãdurilor – Romsilva împotriva sentintei nr. 396 din 29 noiembrie 2012 a Curtii de Apel Alba Iulia – Sectia de Contencios Administrativ si Fiscal. Caseazã sentinta atacatã si trimite cauza spre rejudecare aceleiasi instante. Irevocabilã”, aratã solutia Înaltei Curti de Casatie si Justitie din data de 8 octombrie 2014.

O lunã mai târziu, în data de 29 noiembrie 2014, dosarul s-a reîntors la Curtea de Apel Alba Iulia pentru rejudecare. A fost nevoie de încã trei ani pentru lãmurirea pãrtilor. S-au realizat expertize, contraexpertize, a fost suspendatã cauza si repusã pe rol. Pânã sãptãmâna aceasta s-au derulat actele dintre cele douã pãrti, Romsilva si Primãria Petrosani. Asta pentru ca instanta sã le dea posibilitatea celor douã pãrti sã rezolve pe cale amiabilã litigiul. De scoaterea din fondul forestier a celor 46 de hectare de teren depinde continuarea lucrãrilor de dezvoltare a domeniului schiabil din Parâng.

Monika BACIU

Un comentariu la „7 ani de procese pentru o solutie amiabilã!

  • 26 ianuarie 2017 la 19:32
    Permalink

    Romsilva poate ajuta TURISMUL de care va depinde viata multor famili din valea jiului dupa ce mineritul se tot restrange.

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.