Situatie alarmantã la nivelul judetului Hunedoara. Directia de Sãnãtate Publicã Hunedoara atrage atentia asupra situatiei îngrijorãtoare a faptului cã, de la an la an, numãrul cazurilor de persoane care s-au îmbolnãvit de cancer de piele a crescut.

Astfel, potrivit datelor statistice ale DSP Hunedoara, daca în 2011 la nivelul judetului se înregistrau 51 de cazuri noi de cancer de piele, în 2016 numãrul aproape s-a triplat ajungând la 141 de noi cazuri. Reprezentantii DSP Hunedoara au prezentat datele statistice în contextul celebrãrii în luna ianuarie a  “Lunii sanatatii pielii”, ocazie cu care vor avea loc o serie de întâlnirii informative în cadrul campaniei dedicate acestui eveniment la  Colegiul Economic Emanuil Gojdu Hunedoara  vineri 27.01.2017 ora 11, Colegiul Mihai Eminescu Petrosani marti 31.01.2017 ora 12, respectiv Colegiul National Avram Iancu Brad joi 02.02.2017 ora 10.

Un studiu recent al Federatiei Asociatiilor Bolnavilor de Cancer, lansat în cadrul campaniei „Un viitor fãrã patã!”, relevã cã 9 din 10 români nu au fost la un control dermatologic în ultimul an, desi peste 50 la sutã dintre acestia sunt constienti de faptul cã alunitele pot reprezenta un pericol pentru sãnãtatea pielii. Cu toate acestea, 81% dintre tinerii cu vârsta cuprinsã între 18 si 30 de ani nu îsi verificã alunitele de pe corp, un procent la fel de ridicat – 73% – fiind înregistrat si pentru categoria de vârstã peste 30 de ani. Cea mai importantã perioadã de viatã în care protectia împotriva soarelui joaca un rol foarte mare, sunt primii 20 de ani. 80% din expunerea la soare înregistratã pe tot parcursul vietii este fãcutã în aceastã perioadã. Transferul genetic este un factor important, însã un alt factor mult mai important care nu trebuie uitat este solarul. Sedintele la solar care depãsesc în total 60 de ore, fac ca riscul aparitiei cancerului de piele sã creascã.

Expunerea la soare fãrã niciun fel de mãsurã de precautie are consecinte dramatice si tot mai des întâlnite. Conform Organizatiei Mondiale a Sãnãtãtii cancerul de piele care este diagnosticat în fiecare an la 3 milioane de persoane din întreaga lume. Conform Skin  Cancer Foundation, pe plan mondial, în fiecare orã, o persoanã cu melanom moare,iar în 2015 s-a estimat un numãr de 9.940 de persoane care vor deceda ca urmare a diagnosticãrii cu aceastã formã de cancer.În România, aproape o treime dintre cei care au fost depistati cu aceastã formã de cancer mor anual, relateazã Mediafax. Totodatã, se înregistreazã o incidentã a persoanelor diagnosticate cu melanom malign în crestere în ultimii 25 de ani – de la 1,2/100.000 la 4,5/100.000.

Mai putine cazuri de cancer de col uterin

Numãrul pacientelor diagnosticate cu cancer de col uterin în judetul Hunedoara este în usoarã scãdere. Conform statisticii realizate de DSP Hunedoara, la nivel de judet au fost descoperite 44 de noi cazuri pe parcursul anului 2016 fatã de 198 înregistrate în urmã cu doi ani.

DSP Hunedoara a dat publicitãtii datele cu privire la cancerul de col uterin dat fiind faptul cã luna februarie va fi Luna Nationalã de Prevenire a Cancerului cu sloganul: “STOP cancerului de col uterin!”

”Prin activitãtile preconizate, dorim sã încurajãm adolescentele si femeile de toate vârstele sã utilizeze metodele de prevenire, prin participarea la programele de screening pentru cancerul de col uterin si de vaccinare anti-HPV”, anuntã reprezentantii DSP Hunedoara.

Maximilian Gânju