Spre final de ianuarie, o veste tristã a ajuns si în Valea Jiului: a încetat din viata Romulus Sãpântan, fostul mare jucãtor de fotbal – tenis de acum douã decenii. Avea doar 48 de ani. Locuia la Barcelona.

Romi Sãpântan s-a remarcat ca un mare polisportiv de-a lungul anilor. A intrat în lumea sportului la vârsta de 9 ani, atunci când fratele sau, rugbyst la Stiinta Petrosani, l-a adus în sala de sport, pe salteaua de lupte de la Jiul. Are o ascensiune rapidã, sub îndrumarea antrenorilor, Dumitru Pârvulescu si Ioan Corbei, dupã numai un an devenind campion national la copii. Urmeazã, an de an, 2-3 medalii de aur la campionatele nationale de juniori, în 1986 având o contributie decisivã la titlul de vicecampioanã nationalã a echipei petrilene. Urmeazã ascensiunea la seniori, jucãtor de baza în Divizia „A” la Jiul Petrosani, cucerind 13 medalii la Campionatele Nationale de seniori.

18-1

În 1991 participã la un mare concurs international în China, unde obtine o medalie de bronz.

În paralel, practica alãturi de colegul sãu de saltea, fotbal – tenis. Un sport de care se ataseazã rapid, care în 1993 devine sport competitional. Romi Sãpântan opteazã pentru noua pasiune, întrând în echipa nou formatã la Petrosani, L.S.M.V.J. Timp de patru ani va concura la toate cele trei probe, cele mai bune rezultate obtinându-le la triplu, câstigând campionatele nationale, iar la C.M. obtinând medalia de bronz. A devenit antrenor – jucãtor, câstigând de patru ori Cupa Frantei.

Sportiv model în pregãtire, modest, exigent si bun coleg de echipã, Romulus Sãpântan a ales dupã anul 2000 alte meleaguri, stabilindu-se ulterior în Spania, la Barcelona. Acolo unde, din pãcate, din acesta lunã, vorbim despre el la timpul trecut, o boalaã necrutãtoare rãpindu-l dintre cei vii. Fie-i tãrâna usoarã!

A fost odatã un sport. FLOARE EFEMERÃ

Fotbal-tenis-ul a apãrut în Valea Jiului din pasiunea liderului Miron Cozma, care dintr-o joacã, a dus acest sport la cote înalte. Povestea a tinut vreo 5-6 ani de la mijlocul anilor ’90, pânã prin anul 2000.

18-2

Sub titulatura L.S.M.V.J., o serie de sportivi precum Claudiu Stoica, Petre Tabarcea, Cristian Ivanciu, Petre Gheorghiu, sub coordonarea lui Romulus Sãpântan, au avut rezultate remarcabile. La cea de-a 4-a editie a Campionatului Mondial (Cehia, noiembrie 2000), echipa României cu o serie de jucãtori de la Petrosani va câstiga medalia de bronz, 2-0 cu Ungaria, iar Ciprian Ivancu va deveni campion mondial la junori. Dupã disparitia din viata publica a lui Miron Cozma, echipa se transferã la M.B. Tg. Jiu, practic acest sport incetându-si activitatea la nivelul Vãii Jiului. Romulus Sãpântan a plecat ulterior în Statele Unite, unde în perioada 2001-2004 a antrenat cu succes o echipa din Chicago. Acum se aude dinspre Petrila cã cei de la A.S. Inter vor sa reactiveze sectia de fotbal – tenis. Un lucru binevenit, mai ales într-o lume în care toatã lumea demoleazã si nimeni nu mai construieste.

GENU TUTU