Poate cã mãnâncã o singurã datã pe zi, de prin gunoaie, ori sar peste mesele principale, cã sunt prea sãraci si asteaptã ziua de mâine, poate au mai mult noroc. Sunt zeci de oameni ce trãiesc în mizerie, flãmânzi si murdari, iar pentru ei existã oameni cu suflet mare.

Un restaurant din centrul Petrosaniului le vine în întâmpinare si, clientii sunt cei care le cumpãrã mâncare oamenilor strãzii. Aici s-a instituit asa-zisul meniu în asteptare, pe care îl cumperi si îl lasi pentru un om sãrman. Ei stiu si vin si cu totii se bucurã, cã poate e singura lor masã din zi. Si unde mai pui cã masa le este oferitã caldã, atunci când ajunge la ei?

„Vin aici pe la 12, cã am 3 copii si doar cu pensia mea de boalã nu mã descurc. Aici sunt oameni care îmi lasã de mâncare si mãcar asa apucã si ei sã mãnânce”, ne-a explicat o femeie, care venise la ora prânzului, la usa restaurantului si astepta rãbdãtoare. Altii, însã, s-au bucurat cã, pe ger, au fost întâmplinati cu o plasã cu mâncare caldã. „Sunt din Târgu Jiu si am venit aici, în garã, la Petrosani. Sunt nemâncat, cã eu doar din gunoi ce gãsesc mãnânc. Acum am primit asta, sunt fericit”, a explicat un om al strãzii. Altii, însã, au fost gãsiti pe la containere, acolo unde cãutau sã mãnânce ceva.

„Am un câine si am venit sã îi caut de mâncare. Eu mãnânc doar o datã pe zi, la 11 noaptea. Altcândva nu îmi permit. Acum voi avea ceva cald de mâncare. Sã le dea Dumnezeu sãnãtate la cei ce s-au gândit la noi”, a spus o femeie pe care cei de la restaurant au gãsit-o la un container.

Sunt murdari, înfrigurati si, mai ales, flãmânzi. Cautã prin gunoaie si acolo este si locul în care sunt gãsiti de bãiatul de la restaurant, însã, cei care fac posibil acest lucru sunt oamenii ce iau masa la restaurant. De la cei de aici aflãm si cã nu sunt deloc putini si cã, în medie, 20 de meniuri sunt zilnic împãrtite la sãrmani.

„Sunt astfel de clienti care se gândesc la oamenii strãzii, ce nu îsi pot permite o masã caldã pe zi. Noi avem un program, se cheamã „meniul zilei în asteptare” si îl facem oamenilor care nu îsi permit nici mãcar sã mãnânce zilnic. Clientul cumpãrã un astfel de meniu, iar mâncarea rãmâne în asteptare pânã când un om nevoias o primeste. Noi ducem, în jur de 10 meniuri din partea noastrã si alte cam 10, pe care le plãtesc clientii”, a spus Irina Ichim, reprezentant al restaurantului din Petrosani.

Zilnic, acesti oameni vin la restaurant si, dacã rãmân meniuri, angajatii care fac distributie la domiciliu, îi cautã prin zonele în care acestia stau, pe tevile de la termoficare, în zonele containerelor si acolo le oferã mâncare. Oricine doreste, poate plãti un astfel de meniu, care costã 17 lei, dacã  vor sã le dea oamenilor sãrmani o sansã în iarna grea de afarã.

Diana Mitrache