Piata acaparatã de produse de import, mult mai ieftine dar de o calitate inferioarã, duce producãtorii autohtoni la sapã de lemn. Putini se mai înhamã sã mai producã ceva traditional, în gospodãriile proprii si asta pentru cã fie cu marfa nevândutã, fie o vând la un pret de nimic pentru a nu o arunca sau da la animale.

Târgurile de produse traditionale nu sunt o solutie pentru acesti producãtori, asa cã ajungi în pragul de a renunta, acestia au cerut sprijin din partea administratiei judetene. Sãptãmâna trecutã, a avut loc o întâlnire între producãtorii de  produse traditionale din judetul Hunedoara si conducerea Consiliul Judetean în care s-a discutat strategia de dezvoltare pe anul 2017. Acestia  si-au propus sã-i încurajeze si sã-i sprijine concret pe micii producãtori traditionali din judet în sensul promovãrii si desfacerii pe piata localã si nationalã a produselor acestora. Dulceturile, brânzeturile, mierea, produsele si preparatele din carne, lasca din Hunedoara ar putea deveni astfel mult mai cunoscute în toatã tara.

Consiliul Judetean Hunedoara va majora cuantumul contributiei cãtre Asociatiei Producãtorilor de Produse Traditionale si Ecologice  si îi va pune la dispozitie un spatiu pentru birouri. Totodatã, ADEH lucreazã la o  platformã online prin intermediul cãreia toti membrii Asociatiei Producãtorilor de Produse Traditionale si Ecologice din judetul Hunedoara se vor putea face cunoscuti. Fiecare va beneficia de o prezentare personalizatã, însotitã de fotografii reprezentative ale produselor. Printre modalitãtile de promovare viitoare se numãrã si încheierea unui parteneriat cu un lant de benzinãrii, unde sã fie amenajat câte un stand de prezentare a ofertei Asociatiei.

La rândul sãu, Asociatia a primit sugestia sã angajeze o persoanã care sã se ocupe de promovarea producãtorilor si a produselor acestora, precum si atragerea de fonduri europene pentru promovare si deschiderea unor magazine specializate. Mai mult, producãtorii si-au exprimat dorinta de a-si desface produsele în standuri fixe aflate în zona principalelor obiective turistice din judetul Hunedoara: Cetatea Deva, Castelul Corvinilor, Ulpia Traiana, Sarmizegetusa Regia, Mânãstirea Prislop, precum si sã fie scutiti de taxe la târgurile organizate de primãriile din judet.

Adina Pãduraru