Dezvoltarea domeniului schiabil din Parâng bate pasul pe loc din cauza Regiei Nationale a Pãdurilor. Municipalitatea de la Petrosani mizeazã pe turism, ca o activitate complementarã la minerit. De câtiva ani au început lucrãrile de modernizare a domeniului schiabil din Parâng. Piedicile au fost de multe feluri. În primul rând au existat piedici financiare.

Municipalitatea a primit bani cu pipeta pentru proiectul care se doreste a fi unul de mare anvergurã. De cinci ani, existã si un proces cu Romsilva care este împotriva scoaterii din fondul forestier a 46 hectare de teren. Dacã litigiul va fi solutionat în favoarea Primãriei Petrosani lucrãrile vor continua cu realizarea telescaunului TS4.

“Am primit 2,6 milioane de lei, am cumpãrat pompele, am cumpãrat tunurile de zãpadã. Singura problemã este procesul pe care îl avem cu Romsilva ca sã deschidem Slima si sã construim TS4. În acel moment putem spune cã am realizat cam 70% din pârtii, iar în pasul doi trecem la constructia telegondolei. În functie de acest proces vom realiza mai devreme sau mai târziu, dar lucrurile merg în continuare si este un proiect foarte important”,  a declarat Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petrosani.  O nouã înfãtisare în proces va avea loc în data de 25 ianuarie la Curtea de Apel Alba Iulia. Instanta a  amânat „solutionarea cauzei la data de 25.01.2017 în  vederea studierii  completãrii la raportul de expertizã”.  Dupã ce proiectul va ajunge la final, noile pârtiile din Parâng vor însuma peste 23 de kilometri. Pârtiile din Parâng sunt la nivel european, dar  nu avem cu ce sã  asigurãm transportul turistilor pânã la ele.

Unde se va schia?

Vor fi amenajate 17 pãrtii de schi, însumând 23,7 km, ce vor beneficia de instalatii de transport pe cablu, cai de acces, iluminat nocturn pentru pârtia 2A, cât si de o instalatie de producere a zãpezii artificiale, care va cuprinde: o captare de apã si statie de pompe (pe pârâul Jiet), un bazin de apã la confluenta Gruniului cu Maleia si unul la „Cãsuta din povesti”, retea de conducte si tunuri de zãpadã. Au fost proiectate urmãtoarele pârtii: 3a (Vf. Badea – Slima); 3b (Vf. Parâng – Slima); 3c (Poiana Zãpezii – Plecare Telescaun 4); 4a (Vf. Badea – V – Plecare Telescaun 4) ; 4b (Vf. Badea – B – Plecare Telescaun 4); 4c (Vf. Badea – B); 4d (ANEFS – B); 6a – 6b (Poiana Zãpezii – Plecare Telescaun 6); 6d – 6c (Vf. Parâng – Plecare Telescaun 6); 7a (Vf. Badea – Plecare Telescaun 7); 7b (Vf. Parâng – Plecare Telescaun 7); 7c (Vf. Piatra – Plecare Telescaun 7); 7d (Vf. Piatra – Plecare Telescaun 7); 2a (Vf. Parâng – Coama – intermediarã Telescaun T3); 2b (Statia Meteo – Plecare Telescaun 4); 2c (Statia Meteo – intermediarã  Telescaun T3); 2d – 2f (Sosire Telescaun  T3 – Saivane).

Pentru cei mici, se va construi un orãsel  al copiilor, acestia putându-se bucura de o bandã transportoare, un carusel, instalatii usoare, aparate  alternative de zãpadã, cum ar fi: sãnii, plãci, pneuri.

Monika BACIU