Un tânãr de 32 de ani, din Valea Jiului, ar fi suspect într-un dosar complex instrumentat de procurorii DIICOT.

Nu mai putin de 30 de perchezitii au avut loc miercuri dimineatã în 5 judete, iar în Hunedoara, suspectul este din Valea Jiului. Vizati au fost mai multi membri ai unei grupãri, buni informaticieni, care atacau ATM-urile diverselor bãnci si apoi fãceau cumpãrãturi din alte tãri. Prejudiciul este de estimat la 200.000 de euro.

Potrivit unui comunicat al DIICOT „Procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizatã si Terorism – Serviciul Teritorial Pitesti împreunã cu ofiteri de politie judiciarã din cadrul  Brigãzilor de Combatere a Criminalitãtii Organizate Vâlcea, Buzãu, Hunedoara, Mehedinti, Timisoara, Constanta si Bucuresti  au efectuat un numãr de 30 de perchezitii domiciliare pe raza judetelor Buzãu, Constanta, Hunedoara, Mehedinti, Timis si în municipiul Bucuresti în cadrul unei actiuni vizând destructurarea a patru grupuri infractionale organizate specializate în sãvârsirea infractiunilor de operatiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice, falsificare de instrumente de platã electronicã, acces fãrã drept la un sistem informatic, punerea în circulatie de valori falsificate, efectuare de operatiuni financiare în mod fraudulos si spãlare de bani”.

În cauzã, existã suspiciunea rezonabilã cã în perioada 2014 – 2015, cei aproximativ 50 de membri ai grupurilor infractionale au montat pe ATM-uri din Cehia, Slovenia si Slovacia dispozitive de tip skimming pe care le-au folosit pentru preluarea ilicitã a datelor confidentiale bancare.

Ulterior, datele preluate au fost folosite pentru falsificarea si punerea în circulatie a unor instrumente de platã electronicã cu care membrii grupurilor au achizitionat produse de la diferite societãti comerciale din S.U.A., Sri Lanka, Filipine, Cambodgia, Tunisia si Marea Britanie. „Atât încasarea sumelor de bani provenite din infractiuni, cât si valorificarea produselor achizitionate cu instrumente de platã contrafãcute s-au  efectuat în România. Din activitatea infractionalã, suspectii au obtinut venituri ilicite de aproximativ 200.000 de euro, în dauna a peste 1000 de persoane fizice din Slovenia, Cehia si Slovacia”, se mai aratã în comunicatul DIICOT.

Diana Mitrache