Guvernul a aprobat un set de mãsuri menite sã faciliteze angajarea somerilor, iar cei care si-au gãsit un job, începând din luna decembrie a anului trecut, primesc bani în douã transe.

Sumele nu sunt deloc neglijabile si deja zeci de oameni s-au interesat, au venit si au depus cereri si mobilitatea pe piata muncii nu mai este doar un vis.

„Zona noastrã a fost destul de activã în ce priveste mobilitatea. Foarte multi someri au plecat de aici si pe varianta legii vechi, iar noile prime pe care le acordã Legea 76 sigur cã este un motiv în plus pentru someri si foarte multi sunt interesati sã beneficieze de aceste prime de mobilitate”, a spus Judith Babtan, sefa ALOFM Petrosani.

Începând cu data de 3 decembrie, sunt anumite facilitãti de care beneficiazã atât angajatorii, cât si somerii. Modificãri substantiale sunt la acordarea subventiilor de locuri de muncã, unde sumele cresc de la minimul de 500 de lei, la 900 de lei. Aceasta va fi subventia acordatã la locurile de muncã subventionate, atât absolventilor, cât si perosanelor peste 40 de ani, ori cu handicap, ca si celor ce sunt unici întretinãtori ai familiilor monoparentale, sau dacã e vorba despre persoanele care mai au maxim 5 ani pânã la data pensionãrii

Somerii pot beneficia si de prima de instalare, care se va acorda persoanelor înregistrate ca someri, care îsi gãsesc de lucru într-o localitate situatã departe de casã si care fac naveta.

„Prima cerere de primã de mobilitate s-a depus pentru Timisoara. Oficial, este prima înregistratã pe zona noastrã, dar informatii am furnizat la foarte multe persoane, pe care le asteptãm acum sã îsi depunã cererile. Avem chiar someri care au revenit din strãinãtate si vor sã beneficieze de aceastã primã”, a mai adãugat sefa ALOFM Petrosani, Judith Babtan.

Prima de mobilitate este prima de încadrare sau prima de instalare. Un somer, care se va angaja la o distantã de peste 50 km de domiciliu, va putea beneficia de o primã care va fi de 12.500 de lei. Si somerii par interesati, pentru cã aici nu îsi mai gãsesc usor de lucru. „Da. Sunt dispus sã lucrez oriunde, numai sã fiu stabilit într-un loc mai bun de lucru”, ne-a spus un somer, care a fost informat despre aceastã facilitate. Asta, pentru cã sunt firme din marile orase, care recruteazã aici personal. Potrivit noilor normative, 15.500 de lei vor primi somerii care sunt însotiti de membrii familiei, în momentul în care îsi schimbã domiciliul. În cazul în care ambii soti îndeplinesc conditiile de acordare a primei de instalare, unul va primi 12.500 de lei, iar celãlalt va primi 3500 lei. Prima de încadrare se va acorda, lunar, pe o perioadã de 12 luni, somerilor, iar cuantumul se calculeazã în functie de numãrul de kilometri proportional cu numãrul de zile în care îsi desfãsoarã efectiv activitatea la angajator. Dacã, însã, pleacã înainte de un an, de la locul de muncã, existã posibilitatea ca somerul sã returneze banii.

Stimulentul de insertie, majorat; Prima chirie pentru încurajarea încadrãrii în muncã a somerilor

O altã prevedere adoptatã ieri de Guvern se referã la majorarea la 650 de lei a cuantumului stimulentului de insertie, drept acordat pãrintilor care se întorc la activitatea profesionalã înainte de finalizarea concediului pentru cresterea copilului. Mãsura urmeazã a fi aplicatã începând cu drepturile lunii aprilie 2017.

Tot ieri, Guvernul a modificat si completat Legea nr.76/2002 privind sistemul asigurãrilor pentru somaj si stimularea ocupãrii fortei de muncã, în scopul încurajãrii în muncã a somerilor. Astfel, se acordã o primã de relocare persoanelor înregistrate ca someri la agentiile pentru ocuparea fortei de muncã care se încadreazã în muncã, potrivit legii, într-o altã localitate situatã la o distantã mai mare de 50 km fatã de localitatea  de domiciliu sau resedintã si ca urmare a acestui fapt, îsi schimbã domiciliul sau îsi stabilesc resedinta în localitatea respectivã sau în localitãtile învecinate acesteia.

Prima de relocare este acordatã din bugetul asigurãrilor pentru somaj si este egalã cu 75% din suma destinatã asigurãrii cheltuielilor pentru locuire (plata chiriei si a utilitãtilor) în noul domiciliu sau noua resedintã, dar nu mai mult de 900 de lei.

Prima de relocare se acordã persoanelor ale cãror venituri nete lunare nu depãsesc suma de 5000 lei/lunã, în situatia în care sunt singure sau împreunã cu familiile acestora, si care se încadreazã în muncã pentru o perioadã de cel putin 12 luni.  Prima de relocare se acordã lunar, pe o perioadã de 36 de luni.

Prima de relocare se acordã la cerere si nu se cumuleazã cu prima de încadrare sau cu prima de instalare, prevãzute în legislatie.

Diana Mitrache