Eventualele incendiii de la Petrila vor fi lichidate contra-cost. Nota de platã pentru un incendiu poate ajunge la peste 700 de lei. Este vorba de perosanele juridice care nu au încheiat conventie cu Serviciul Voluntar pentru Situatii de Urgentã.

În proiectul privind taxele si impozitele locale pentru anul 2017 a fost prevãzut un punct prin care agentii economici sunt pusi la platã în cazul izbucnirii unui incendiu, dacã nu au conventie încheiatã cu SVSU.

“Pentru stingerea incendiilor si realizarea mãsurilor de protectie civilã la bunurile apartinând altor consilii locale si agentilor economici din sectorul de competentã care nu au încheiate contracte sau conventii cu S.V.S.U. al orasului Petrila conform prevederilor legale, se stabilesc urmãtoarele taxe 300 lei/km, pentru deplasarea autospecialei de interventie de la sediul S.V.S.U. la locul interventiei si retur; 400 lei/orã de functionare a tehnicii specifice din dotarea  S.V.S.U.; 125 lei/orã, pentru fiecare participant la interventie (personal S.V.S.U.)”, aratã proiectul de hotãrâre privind taxele si impozitele locale de la Petrila pentru anul 2017.

La Petrila existã o taxã specialã pentru sustinerea Serviciului Voluntar pentru Situatii de Urgentã.  “Taxa specialã pentru finantarea Serviciului Voluntar pentru Situatii de Urgentã. al orasului Petrila (Taxa  P.S.I.), ocazionatã pentru prevenirea si stingerea incendiilor, precum si pentru realizarea mãsurilor de protectie civilã, se aprobã astfel pentru persoane fizice – 5 lei /locuintã în proprietate/an;  pentru persoanele juridice –1,5 lei/m.p/an., raportat la suprafata utilã a clãdirilor si constructiilor ce apartin acestora. Pentru clãdirile si constructiile cu risc ridicat de incendiu, taxa specialã se mareste la 2 lei/m.p./an.Plata taxei se asigurã pe baza contractului de prestãri servicii încheiat între Primãria Petrila, prin Serviciul Voluntar pentru Situatii de Urgentã în calitate de PRESTATOR si agentul economic respectiv, în calitate de BENEFICIAR”, aratã proiectul.

Cheltuielile ocazionate de  stingerea incendiilor la bunurile personale ale cetãtenilor din orasul Petrila, precum si cele apartinând  asociatiilor non-profit sau organizatiilor cu caracter cultural, politic, sportiv sau umanitar, constituite potrivit legii, se suportã din bugetul Consiliului Local al orasului Petrila.

Monika BACIU