Disponibilizatii din cadrul Complexului Energetic Hunedoara sunt mult mai ghinionisti fatã de colegii lor de la Societatea de Închideri de Mine, pentru cã nu si-au primit sumele compensatorii.

Li s-a spus cã CEH este într-o situatie dificilã si, chiar dacã s-au disponibilizat la finele anului trecut, banii nu au ajuns în conturile lor. De aceastã situatie, dar si despre alte prevederi din Constractul Colectiv de Muncã, noul ministru al Energiei a aflat de la sindicalistii care au fost la Bucuresti.

„Mai multe lucruri din CCM, printre care si salariile compensatorii nu au fost respectate. Ministrul a luat act de ele si a promis cã va face o analizã aplicatã în perioada urmãtoare. Dar nu a dat si un rãspuns. Nu doar disponibilizatii au avut de suferit, ci, în luna decembrie nu s-au respectat mai multe drepturi prevãzute în contractul colectiv de muncã, din cauza  situatiei economice”, a spus Darius Câmpean, presedintele Sindicatului Muntele din cadrul CEH.

Nu mai putin de 840 de angajati ai CEH au intrat din septembrie 2016 în preavize si din decembrie, oamenii ar fi trebuit sã încaseze sumele compensatorii. Minerii de la minele viabile, care s-au disponibilizat urmau sã primeascã maxim  6 salarii, în functie de câti ani mai au pânã la pensie. Salariile, însã, nu sunt mai mari de 3.500 de lei, în timp ce colegii lor de la Societatea de Închideri de Mine primesc ca sume compensatorii, în momentul în care se disponibilizeazã nu mai putin de 37.000 de lei brut, iar lor le-au intrat banii pe carduri.

Diana MITRACHE