Premierul României, Sorin Grindeanu, a dat dispozitie ca stocul de cãrbune sã fie asigurat la Complexul Energetic Hunedoara. Date fiind prognozele meteo, Guvernul se mentine în stare de alertã, iar în acest sens, premierul a dat dispozitie ministrul Energiei sã supravegheze stocurile de cãrbune de la Complexul Energetic Hunedoara si Complexul Energetic Oltenia.

“S-au luat mãsuri astfel încât companiile din zona Oltenia si Hunedoara sã aibã cãrbune astfel încât sã poatã sã producã energie, sã nu avem situatii critice. Au fost lucruri obligatorii de fãcut si care au fost de urgentã. Raportul pe care domnul ministrul Petcu l-a prezentat în Guvern ne-a arãtat cã mãsurile pe care le-am luat si pe care le vom lua în perioada urmãtoare sunt potrivite, astfel încât sã evitãm situatiile de crizã. Trebuie sã avem asiguratã energia electricã pentru populatie si agentii economici si apoi sã facem export. Aceastã mãsurã se va activa în mãsura în care este nevoie”,  a declarat premierul României, Sorin Grindeanu, la România TV.

Ministrul Energiei, Toma Petcu, a subliniat sãptãmâna trecutã, cã depozitele CEH sunt la limita de avarie, drept pentru care a trimis corpul de control la CEH. De cealaltã parte, Sorin Grindeanu, nu vrea sã aducã în discutie mostenirea lãsatã de guvernul tehnocrat, ci sustine cã vrea sã respecte planul de guvernare, iar acesta prevede si modernizarea termocentralelor CEH.

“Eu am evitat sã vorbesc despre mosteniri grele. Lumea nu a votat programul de guvernare a  PSD-ului ca sã spunem despre mostenirea grea. Le-am cerut tuturor ministrilor sã îmi facã o situatie la zi, cum au gãsit ministerul, sI ceea ce trebuie sã facã, astfel încât sã aplicãm mãsurile din programul de guvernare”,  a mai spus premierul.

“La Complexul Energetic Hunedoara avem 30.000 de tone, cu un consum de 6500 de tone de cãrbune pe zi. Asta înseamnã maxim o functionare de 4 zile. Am cerut asigurarea unor stocuri mai mari la cãrbune la centrale. Pentru a stabili cum s-a ajuns aici am dispus Corpului de Control verificãri la cele douã Complexe energetice si la Ministerul Energiei. Suntem pusi într-o situatie limitã de cãtre cei din guvernarea anterioarã”, a spus Toma Petcu în sedinta de guvern de sãptãmâna trecutã.

Monika BACIU