Desi a prezentat stirile, alãturi de Mona Nicolici si a fost pe sticlã 21 de ani, Radu Herjeu a fãcut, pe scena Teatrului Dramatic I.D Sîrbu din Petrosani, o pledoarie împotriva a ceea ce a fost chiar el însusi cândva: om de televiziune.

A îndemnat publicul din salã, desi cred cã nu era tocmai necesar, pentru cã acesta a lãsat televizorul, pentru scena teatrului, sã nu creadã tot ce vede la televizor.

„E foarte important sã vã puneti întrebãri. De ce omul de la tv face sau spune anumite lucruri? Telespectatorii sunt importanti pentru omul de televiziune, ca numãr, care reiese din audientã. Restul, nu îi credeti chiar pe cuvânt! ”, a spus Radu Herjeu, la finalul premierei care s-a jucat cu casa închisã, a cãrui autor este: „Viata e în direct doar aici”.

În piesa sa, Herjeu aratã cã în spatele show-urilor ce fac audientã stau oameni plãtiti sã se dea în spectacol si cã adevãrul nu conteazã, atât timp cât publicul rãmâne pe post si nu schimbã din telecomandã programul.

„Sper cã veti privi televiziunea putin cu alti ochi. Cineva mi-a spus cã am trãdat, citind textul, cã nu e normal, eu, care am lucrat în televiziune 21 de ani, sã expun în vãzul lumii ce se întâmplã în culise. Credeti-mã, nu ati vãzut aproape nimic! Deci trãdarea mea este minorã. Dacã ati sti ce se întâmplã în spatele ecranelor, probabil teatrele ar fi mult mai pline si mult mai mult praf pe televizoare. Televiziunea face parte din viata fiecãruia dintre noi, dar, din pãcate, are o mai mare influentã, decât realizãm. Poate, câteva din replicile piesei v-au devoalat ce se petrece în televiziuni si, de foarte multe ori se întâmplã cu noi lucruri pe care nu le constientãzãm, dupã ce ne-am uitat prea mult la tv. Orice lucru pe care îl vedeti în cutia aceea trebuie trecut prin propria ratiune si nu acceptat ca atare. Sã stiti cã omul acela, cu microfonul în mânã, nu este nici Dumnezeu si, de cele mai multe ori, nu este nici mai destept, nici mai pregãtit ca dumneavoastrã în a întelege si a le transmite celorlalti”, si-a început Radu Herjeu pledoaria, în aplauzele celor care i-au urmãrit piesa.

Radu Herjeu a venit pentru a doua oarã la Petrosani, ca sã fie alãturi de public, la premiera celei de a doua piese de teatru pe care a scris-o pentru public, dar a promis cã va reveni, pentru cã nu se va opri aici.

„Sunt pentru a doua oarã pe acestã scenã, la o distantã de 3 ani si douã luni. Promisesem atunci cã, în urma reactiei dumneavoastrã, voi mai scrie o piesã. Am scris una, nu imediat, si iatã cã am ajuns în fata dumneavoastrã. Voi fi, asa cum am promis atunci, la fiecare premierã. Mi se pare o onoare sã trãiti alãturi de actori si eu în mijlocul dumneavoastrã, pentru cã nu as putea sã lipsesc niciodatã de la un astfel de eveniment care, chiar dacã se repetã, e de fiecare datã altfel”, a conchis Radu Herjeu.

Teatrul de la Petrosani a început 2017 cu o nouã premierã si, din aceastã sãptãmânã, spectacolele se joacã în fiecare zi de vineri, sâmbãtã si duminicã. La finele acestei  sãptãmâni, puteti viziona piesa de teatru ce se joacã cu publiul pe scenã „Dragostele unui fante”, ce îl are ca protagonist pe Nicolae Vicol, vineri seara. Sâmbãtã se joacã piesa „Zbor deasupra unui cuib de cuci”. Duminicã dimineatã copiii sunt invitati la „Punguta cu doi bani” si de la ora 18,00 se joacã „Take, Ianke si Cadâr”.

Diana Mitrache