Petrosaniul devine oras european

Reamenajarea centrului civic de la Petrosani da, cu fiecare zi, impresia ca ne aflam intr-un oras european. Aproape ca si terasele, nou aparute nu mai deranjeaza pe nimeni si o scurta plimbare pe bulevardul pietonal, care inca nu e finalizat, te face sa te simti un pic mai bine.

Pavarea zonei pietonale cu piatra cubica si granit, amenajarea spatiilor verzi, o viitoare fantana ce prinde contur langa Teatrul Dramatic,toate ne duc cu gandul ca ne aflam intr-un oras european. Asta o spun si oamenii care trec acum, dupa mai multe saptamani in care totul a fost inchis de un santier cu mult praf si utilaje grele.

„Nu am trecut de ceva vreme prin centrul civic, dar acum sunt uimita sa vad cat e de schimbat totul. Eu cred ca e in bine si, chiar am poposit la o terasa cu aer de capitala europeana, aici la Petrosani”, a spus o doamna, venita in orasul natal, Petrosani, dupa mai multi ani petrecuti in strainatate.

Dar lucrurile nu par noi doar pentru cei care nu mai stau aici, ci si pentru cei care locuiesc in Petrosani, si care vad ca lucrurile se schimba de la o zi la alta. „E frumos, speram sa tina, desi deja am vazut tineri cu caini care isi fac nevoie in rondurile, inca neamenajate, de flori”, spune un al alt domn.

Nu la fel de fericiti sunt si comerciantii, care spun ca nu mai au vad de cand cu lucrarile, dar care si ei realizeaza ca vor avea vanzari din zona zero a orasului. „Abia daca facem fata sa ne platim facturile curente. Cine credeti ca a mai vandut ceva de cand e santier aici? Acum speram sa ne vina si noua apa la moara, ca vad ca se mai aduna lumea si la terasele astea, care arata bine”, spune un comerciant din zona pietonala.

Lucrarile la centrul civic sunt in grafic si se vor finaliza in acest an, termenul de executie fiind preconizat pentru 20 de luni si sunt finantate din fonduri europene nerambursabile, in cadrul POR 2007-2013, Axa prioritara 1 – “Sprijinirea dezvoltarii durabile a oraselor – poli urbani de crestere” pe Domeniul major de interventie 1.1 – “Planuri integrate de dezvoltare urbana”, subdomeniul “Centre urbane”.

Astfel, autoritatile locale de la Petrosani au la dispozitie 19.503.905,21 lei din care 12.668.633,44 lei reprezinta contributia Uniunii Europene si 2.782.842,32 lei contributia Guvernului Romaniei, Consiliului local Petrosani revenindu-i doar o cota de cofinantare de 4.052.429,45 lei pentru implementarea acestuia. Cu acesti bani, urmeaza a fi executate urmatoarele lucrari specifice:

– reabilitarea zonei pietonale cuprinse intre Piata Victoriei si Parcul “Comunitatea Europeana” (situat langa Teatrul de Stat “Ion D. Sirbu”), cuprinzand:

– reabilitarea zonei pietonale cu pavaj din piatra;

– amenajarea unei piste pentru role;

– amenajarea suprafetelor de zona verde;

– Amenajarea treptelor de acces la spatiile comerciale;

Crearea unui acces liber la informatii pentru trecatori prin instalarea a 6 panouri informative cuprinzand informatii privind traseele turistice din zona,

posibilitati de transport in comun, conditii climatice etc.;

Reabilitarea celor 5 parcuri din zona centrala a municipiului Petrosani (parcul “Comunitatea Europeana”, parcul Pensionarilor, parcul “I.L. Caragiale”, parcul “Romtelecom” si zona de agrement “Bradet”), cuprinzand:

– reabilitarea aleilor cu pavaj din piatra;

– amenajarea suprafetelor de zona verde;

– amenajarea unui loc de joaca pentru copii in parcul “Comunitatea Europeana”;

– amenajarea treptelor de acces spre zona de agrement “Bradet”;

– amenajarea unui amfiteatru pentru spectacole in zona de agrement “Bradet”;

– amenajarea de parcari.

Refacerea completa a sistemului de iluminat public in zona vizata de proiect cu o noua solutie ornamentala grupata pe functiunea careia se adreseaza si introducerea intr-un canal subteran a tuturor cablurilor de servicii (electricitate, telefonie, Internet etc.).

Diana MITRACHE

Advertisements

Un comentariu la „Petrosaniul devine oras european

  • 10 iulie 2012 la 05:24
    Permalink

    Parca era vorba ca acele terase vor fi amplasate pe zona cu piatra cubica, nu pe cea cu placi din granit. Ieri, cateva terase erau amplasate pe zona cu placi din granit, iar pietonii si mai ales mamicile cu copiii in carucioare erau fortate sa umble pe zona cu piatra cubica, care arata extrem de urat si, la cum este montata, cu diferente grosolane pe inaltime si ca distanta intre rosturi, poate provoca oricui, in orice moment, un accident nedorit. Lucrare foarte proasta (betoane in loc de verdeata), primar incompetent, care una promite si alta face (in functie de interesul personal si al celor cu terasele din zona respectiva).

Comentariile sunt închise.