Minerii de la toate unitãtile miniere din Valea Jiului au lucrat si pe prioada week-endului fãrã oprire, pentru a suplimenta necesarul de huilã.

Potrivit liderilor de sindicat, decizia a fost luatã din cauza crizei energetice de la nivel national si pentru a nu exista disfunctionalitãti în aprovizionarea cu huilã a termocentralelor Mintia si Paroseni.

Ambele termocemtrale functioneazã cu câte un grup energetic, pentru cã la Mintia grupul V a fost oprit temporar vineri dimineatã si livreazã în sistemul national energie electricã. „Functionãm cu Gr.3 la Mintia si Gr 4 la Paroseni, deoarece DEN ne impune aceastã schemã. Si CEH si SNIM a lucrat în week-end pe comandã”, a explicat directorul general al CEH, Mihael Melczer. Minerii nu lucrau pe perioada week-end- urilor si, personalul auxiliar stãtea acasã  câteva zile pe sãptãmânã, pentru reducerea cheltuielilor, însã, Consiliul de Administratie al CEH a decis sistarea acestei decizii si aducerea minierilor, pe comandã, la posturile de productie din abataje.

România înregistreazã în aceste zile consumuri mari de gaze naturale, de peste 70 de milioane de metri cubi pe zi, si de energie electricã, de peste 9.500 MW la vârfurile de consum. În aceastã situatie, productia de electricitate în parcurile eoliene este deficitarã, iar aprovizionarea centralelor pe huilã din Hunedoara va fi fãcutã ritmic, pentru cã minerii lucreazã si sâmbãta si duminica.

Diana Mitrache