Frati rãtãciti în Parâng, salvati de salvamontisti si jandarmii montani

Cei doi frati, amatori de sporturi extreme, au plecat din zona de sigurantã a statiunii pentru a practica snowboardul. S-au rãtãcit din cauza viscolului puternic si au avut nevoie de ajutorul salvamontistilor si al jandarmilor montani.

Tinerii de 17 si 28 de ani, din Petrosani, au urcat în Parâng cu gândul sã exploreze zonele neatinse din afara domeniului schiabil si au ales Parângu Mic, un vârf la peste 2000 de metri, extrem de periculos în conditii de vreme rea. Viscolul i-a fãcut pe cei doi tineri sã piardã traseul de întoarcere în statiune si sã cearã ajutor salvamontistilor.

Mai multe echipe formate din salvatori montani si jandarmi montani au plecat cãtre zona indicatã de frati, însã nu i-au gãsit si., din cauza viscolului, nu se mai vedeau nici urmele lãsate de acestia în zãpadã.  ”În acea zonã vizibilitatea era foarte redusã, sub trei metri, iar echipa mixtã de salvare a avut de înfruntat un viscol puternic.

Având în vedere aceastã situatie, jandarmii montani si salvamontistii au continuat actiunea de cãutare cãtre zona Slima. În aceastã zonã, în care nu mai era viscol, ci doar zãpadã de peste 80 cm, jandarmii montani si salvamontistii au gãsit urme care indicau cã douã persoane au coborât cãtre Cheile Jietului. O altã echipã formatã din cinci jandarmi, precum si un echipaj Salvamont, au pornit cãtre cabana Mija, din Cheile Jietului, unde era posibil ca cei doi tineri sã coboare.  De asemenea, un echipaj SMURD s-a deplasat la baza muntelui pentru a acorda primul ajutor în caz de nevoie”, a declarat Nicolae Rãducu, purtãtorul de cuvânt al IJJ Hunedoara.

Jandarmii i-au gãsit pe cei doi dupã circa cinci ore de cãutãri, în apa pârâului Jiet, unde se intuia cã ar putea ajunge. ”Cei doi erau uzi, obositi si sufereau de frig. Prima constatare a jandarmilor montani si a salvamontistilor a fost cã cei doi tineri nu aveau sursã de iluminare. Coborâserã de pe Vf. Parângul Mic pe pârtie neamenajatã, în afara domeniului schiabil, fãrã se respecte niciun traseu montan, desi pe timpul coborârii au intersectat un traseu fãrã sã îsi dea seama”, mai spune sursa citatã. Fratii au fost consultati de paramedicii SMURD si au refuzat sã meargã la spital. Salvatorii spun cã tinerii au avut noroc, i-a ajutat faptul cã sunt localnici si aveau idee de zonã, astfel cã au mers cãtre zona unde stiau cã au sanse sã fie gãsiti.

Maximilian Gânju

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.