Cãrbunele înfruntã vântul în ceea ce priveste productia de energie electricã. Cum temperaturile au mai crescut, iar ninsorile s-au domolit, eolienele au intrat, din nou, în jocul producerii energiei electrice.

Sâmbãtã dupã-amiaza, eolienele au detronat productia de energie electricã bazatã pe cãrbune, asta dupã ce mai bine o sãptãmânã resursa energeticã a asigurat cantitatea necesarã de curent. În zilele geroase, eolinele au înghetat, iar ministerul Energiei a luat mãsuri, în timp ce Transelectrica a anuntat cã urmeazã perioade severe.

”Experienta ultimei perioade cu consumuri istorice de gaze naturale si energie electricã ne obligã sã nu trecem usor peste acest episod si sã gândim solutii pentru eventuale situatii similare, poate chiar mai grave. Hotãrârea de astãzi poate fi tradusã într-un singur fel: nevoia de a avea cadru legal, la care sã apelãm doar atunci când populatia si integritatea sistemului ar putea fi în pericol. Orice tarã care îsi respectã populatia pozitioneazã siguranta acesteia înaintea orcãrei marje de profit. Adoptarea Hotãrârii nu înseamnã deloc aplicarea imediatã a acesteia ci un plan B la care putem apela în cazul în care situatia o cere”, a spus Toma Petcu, ministrul Energiei.

Monika BACIU