A început numãrãtoarea inversa / Minele Paroseni si Uricani închise pânã în decembrie

Încã douã unitãti miniere vor fi închise pânã la finalul acestui an. A început numãrãtoarea inversã pentru minele Paroseni si Uricani care vor fi închise pânã la finalul acestui an, conform programului aprobat de Comisia Europeanã în baza deciziei 787 din 2010.

“Pentru fiecare din unitãtile de productie Petrila, Paroseni si Uricani s-au întocmit Planurile de încetare a activitãtii (PIA), planuri în care sunt stabilite termenele precise de finalizare a activitãtii de exploatare, respectiv încetarea permanentã a productiei si a vânzãrilor de cãrbune, dupã cum urmeazã: – Unitatea de productie Exploatarea Minierã Petrila:anul 2015 – Unitatea de productie Exploatarea  Uricani anul 2017 – Unitatea de productie Exploatarea Paroseni: anul 2017”, aratã planul Societãtii Nationale de Închideri Mine Valea Jiului. Unitatea minierã de la Petrila a fost închisã în urmã cu doi ani. În luna octombrie a anului 2015 s-a scos ultimul bulgãre de cãrbune, iar aceeasi soartã o vor avea si celelalte douã unitãti miniere. În urma procesului de închidere a minei, constructiile tehnologice si cele administrative, cu exceptia celor pãstrate pentru alte destinatii vor fi demolate. Lucrãrile de demolare vor consta din dezafectarea de utilaje si echipamente a constructiei si demolarea clãdirii, inclusiv a fundatiilor.

Rezerva geologicã de bilant a zãcãmântului aflatã în exploatare este de peste 244 milioane tone. Exploatarea industrialã a zãcãmântului a început în urmã cu 159 de ani, respectiv din anul 1852. Rezerva industrialã totalã (valorificabilã) în perimetrele luate în concesiune din Valea Jiului este de de 96,0 milioane tone. Aceastã rezervã poateã asigura continuitatea exploatãrii pe o perioadã de peste 41,2 de ani, la nivelul actual de productie de 2,3 mil. tone.

Monika BACIU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *