Mica Elvetie, planul pentru turismul din Petrila

Edilii din Petrila nu au abandonat ideea realizãrii unui domeniu schiabil în zona Sureanu. Proiectul este unul vechi, care nu s-a materializat din cauze birocratice. Acum, autoritãtile locale de la Petrila vor sã realizeze domeniul schiabil de la Sureanu, cunoscut în rândul pasionatilor de schi drept Mica Elvetie.

“Înainte de sãrbãtorile de iarnã am fost si am discutat cu proiectantul care se ocupã de acest domeniu. Am fãcut demersuri importante pentru a demara lucrãrile si a finaliza proiectul pentru acest domeniu schiabil. În cursul acestui an poate vom finaliza împreunã cu Directia Silvicã toate demersurile necesare pentru ca pãdurea necesarp defrisãrii pentru pârtiile de schi sã intre în posesia administratiei publice locale. Este vorba de cele 30 de hectare pe care noi le-am cerut de la Directia Silvicã. Am cãzut de acord cu ei si cred cã în câteva luni vom realiza acest lucru si, cu sigurantã, se vor face demersurile necesare pentru demararea proiectului”, a declarat Dorin Curtean, viceprimarul orasului Petrila, la emisiunea Vorbeste lumea cu Cornel Pintea, de la Kapital TV.

Statiunea se aflã la 82 de km de Sebes, pe creasta muntilor, iar pentru iubitorii sporturilor de iarnã este o adevãratã Elvetie a Estului.

“Cele zece pârtii, care beneficiazã atât de o bunã marcare si semnalizare cât si de mãsuri de sigurantã, spre deosebire de alte domenii schiabile din tarã, la noi veti gãsi trei apres-ski-uri cu structuri constructive inedite ca forme arhitecturale, situate pe versanti diferiti, pentru a percepe vizual perspective deosebite asupra întregului ansamblu al DOMENIULUI SCHIABIL unde, dacã popositi, veti avea parte de odihnã plãcutã si o servire ireprosabilã. În prezent, accesul pe DOMENIUL SCHIABIL SUREANU se realizeazã iarna pe ruta: SEBES – barajul OASA, pe DN 67C, pe o sosea care vara face legãtura cu TRANSALPINA, apoi la dreapta, pe lângã lacul de acumulare pe DJ 704, ruta: OASA – Mãnãstirea OASA – LUNCILE PRIGOANEI (statiune de pensiuni, aflatã la 4,5 km distantã de DOMENIUL nostru) – statiunea POARTA RAIULUI (aflatã la 1,2 km distantã de DOMENIUL nostru, cu spatii de cazare si alimentatie publicã deosebite – HOTEL SF. PETRU si pensiunile SUREANU si BELLAMY) – DOMENIUL SCHIABIL SUREANU. Distanta din Sebes este de 82 de kilometri si se realizeazã, în conditii de iarnã în aproximativ 1,30 – 2 ore, incluzând popasurile”,  spun cei de la domeniul schiabil Sureanu.

Domeniul schiabil din Sureanu ar avea nevoie de implicarea autoritãtilor centrale pentru ca proiectul sã poatã fi implementat. Este nevoie de scoaterea a 30 de hectare de teren din administrarea statului, iar problema a ajuns la Ministerul Mediului, Apelor si Pãdurilor. Încã din anul 2012 au fost demarate procedurile pentru demararea proiectului ce are drept scop promovarea turismului în Valea Jiului.

Consiliul Local din Petrila a aprobat încheierea unui parteneriat cu societatea Schi Sureanu SA pentru amenajarea unei pârtii de schi de interes public, prin dezvoltarea si extinderea domeniului schiabil din Sureanu, de pe raza judetului Alba, pe raza orasului Petrila. Numai cã, pentru realizarea unui obiectiv de investitii administratia publicã din Petrila trebuie sã asigure o suprafatã de 30 de hectare, unde ar urma sã fie amplasate elementele de infrastructurã necesare, respectiv stâlpi, instalatii de transport pe cablu, constructii cu caracter public, etc. Suprafata respectivã de teren trebuie scoasã din fondul forestier al statului si din administrarea Regiei Nationale a Pãdurilor – ROMSILVA si trecutã în domeniul public al orasului Petrila.

De precizat cã Petrila figureazã în Anexa Legii 526/ 2003, unde sunt cuprinse toate zonele cu potential de dezvoltare a turismului si a sporturilor de iarnã.

Monika BACIU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *