Proiecte fantastice, uitate în campanie, la Uricani

500 de locuri de muncã, eradicarea sãrãciei, copii în gradinite, mame la serviciu, 12 milioane de euro, fabrici si uzine, stranierii întorsi acasã A sa a sunat unul dintre cele mai fantastice programe electorale cu care  la Uricani, în luna mai 2016, primarul Dãnut Buhãescu a defilat în fata alegãtorilor sãi.

Si, ca sã citãm din presa vremii, Ziarul Exclusiv scria în editia din 14 mai „La Uricani s-a dat vineri, în mod oficial, startul proiectului prin care administratia localã intentioneazã sã schimbe, în mod radical, parcursul economic si social al acestei localitãti, prin construirea de la zero a unui sistem integrat care va aduce cel putin 500 de locuri de muncã permanente si o dezvoltare economicã pe baze noi, europene, a întregii zone. În plus, pe perioada de implementare, proiectul aduce la Uricani investitii private, din bani europeni, în valoarea totoalã de 12 milioane de euro, cu o contributie localã de numai 2%”

Potrivit informatiilor prezentate de reprezentantii Asociatiei de consultantã si afaceri Euroclass Training din Bucuresti, care se ocupã de implementarea acestui proiect revolutionar în 8 regiuni ale României, proiectul includea realizarea unor servicii economice si sociale destinate creãrii locurilor de muncã, dar si soutionãrii noilor provocãri legate de sistemul de educatie si asistentã socialã pentru vârstnici. Concret, pesedintele Euroclass Training, prof.dr. Eugen Irimia, explicã,  tot în ziarul amintit, faptul cã: „în cadrul investitiilor realizate în orasul Uricani, aici urmeazã sã fie construite 4 fabrici de productie, repectiv o fabricã de pâine si produse de panificatie, o fabricã de prelucrare a cãrnii (inclusiv cu abator pentru sacrificarea animalelor), o fabricã de colectare, depozitare si prelucrare a laptelui si o fabricã de colectare, depozitare si procesare a fructelor de pãdure). În componenta sa socialã, proiectul include construirea si dotarea la standarde europene a unui azil pentru, dar si a unei grãdinite, a unui liceu si a unei unitãti mobile de primiri urgente (UPU)”.

”Rolul acestora este de a facilita accesul membrilor acestei comunitãti la servicii integrate de educatie si asigurarea de locuri de muncã bine plãtite, astfel încât oamenii sã nu mai fie nevoiti sã-si abandoneze familiile pentru a pleca la lucru în strãinãtate. Împreunã, putem face posibil acest lucru, putem chiar sã- readucem acasã pe cei plecati în strinãtate si putem construi copiilor si tinerilor un viitor aici, acasã, în familie”, spunea atunci coordonatoul proiectului, prof.dr. Eurgen Irimia, pentru Ziarul Exclusiv din Valea Jiului.

„Ne-am dat acordul de principiu pentru relizarea unui obiectiv integrat cu 4 obiective sociale si 4 economice. Este vorba despre un liceu, scoalã profesionalã, 4 clase cu 4 meserii, care se adreseazã câte unei fabrici. Vor fi 4 fabrici, pentru care am si gãsit locatiile, douã în zona fostei preparatii, douã la fosta mina Valea de Brazi. De asemeni, o gradinita, un azil de batrani si o unitatea de primiri urgentã”, afirma primarul Buhãescu, în editia din 31 martie 2016, cu câteva sãptãmâni înainte de alegerile pentru fotoliul pe care l-a reocupat atunci.

Consilierii au acceptat ideea revigorãrii în acest mod a orasului Uricani, iar banii ar fi trebuit sã vinã de la Bruxelles, cum spunea primarul din orasul de pe Jiul de Vest.

În cele 4 fabrici de productie, care colecteazã materia primã din exploatarea resurselor locale (carne, lapte, fructe de pãdure etc.) vor lucra oameni din comunitatea localã a Uricaniului si din Valea Jiului, care vor beneficia nu doar de salarii atractive care sã le asigure un nivel de trai decent, dar si posibilitatea de a-si trimite copiii la grãdinita si, mai apoi, la liceul privat. Mai mult, elevii din toatã Valea Jiului care vor urma cursurile acestei scoli, vor avea parte de burse de studiu (de 500 lei lunar) si de acoperirea tuturor cheltuielilor educationale (îmbrãcãminte, transport, rechizite, manuale etc.), se vor califica în meserii specifice activitãtilor productive sus-mentionate si vor avea asigurat un loc de muncã în cele 4 întreprinderi ale concernului.

Pentru a asigura asistenta socialã necesarã atât familiilor care vor lucra în aceste întreprinderi, dar si pentru alte persoane cu bani din tarã si chiar din alte tãri europene, precum si pentru cetãtenii din orasul Uricani, vor functiona grãdinita privatã, azilul de bãtrâni, respectiv Unitatea de Primiri Urgente. Acest proiect va asigura un necesar de fortã de muncã de circa 500 de locuri de muncã.

Si acum: TREZIREA!!!

Nimic nu s-a realizat si Dãnut Buhãescu, desi a defilat la acea vreme cu proiectul, zice cã vina nu e a celor din administratia localã.

1-1

„Tot ce a depins de noi, am fãcut. Am adoptat o hotãrâre de consiliu prin care am agreat parteneriatul. Le-am oferit terenuri, dar nu au mai sosit. Sã îl întrebati si pe primarul din Aninoasa, cã si la ei s-a dus! Nu stiu dacã au fost doar vrãjeli si nu am cum sã afirm asa ceava, cã poate vin pânã la urmã”, a afirmat acum Dãnut Buhãescu, primarul orasului Uricani, care spune cã Ciolos si guvernul sãu a împiedicat si construirea drumului spre Herculane, obiectiv pentru care si acum îsi canalizeazã, ca edil, toatã energia.

Orasul Uricani rãmâne în curând fãrã ultima exploatare minierã, care se închide, iar statisticile sunt alarmante, pentru cã aici peste 2.000 de oameni sunt plecati la muncã în strãinãtate. Statisticile aratã cã,  dacã în 2014 erau 66 de nasteri si 104 decese, în 2015 au fost  98 de decese si 99 de nasteri, iar anul trecut statisticile au fost tot în scãdere demograficã.

Diana Mitrache

4 thoughts on “Proiecte fantastice, uitate în campanie, la Uricani

 • 10 ianuarie 2017 at 19:24
  Permalink

  Din 2012 cand era ponta PM in 3 ani nu ai facut 1metru de drum .Din 2008 tot minti ,ca o sa continui drumul spre Herculane.La vara poti incepe lucru ca si tu esti si razme lingaii lui draknea.

  Reply
 • 11 ianuarie 2017 at 10:09
  Permalink

  un latrator de elita acest buha escu orce om normal vede rezultatele

  Reply
 • 6 februarie 2017 at 01:03
  Permalink

  Sa format o Mafie în Uricani-Hunedoara. ..Buh?iescu ie bun de a da din gur?…dar s? fac?…Nimic..greu sa deschis ?i Peny c? ie în mîn? cu to?i cei care au micile Magazine…între care are ?i iel doua….ru?ine…

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *