Sapte hunedoreni au ajuns în cursul noptii de luni spre marti la spital ca urmare a gerului ce a afectat judetul Hunedoara.  Potrivit reprezentantilor Centrului Judetean de Conducere si Coordonare a Interventiei cele 7 persoane au fost preluate de pe stradã din Vulcan, Petrosani, Hunedoara si Pravaleni si dintr-o curte din Brad. Patru persoane au fost transportate cu hipotermie la Unitatea de Primiri Urgente în timp ce alte 3 au fost cazate la centrele de primire. Bãrbatul preluat dintr-o curte din Brad a fost gãsit în stare gravã, în hipotermie si cu un traumatism cranio-cerebral, si transportat de SAJ cu o ambulantã la Unitatea de Primiri Urgente. Un alt bãrbat preluat ieri dimineatã, în hipotermie si stop cardio respirator, din localitatea Pravaleni a fost resuscitat la Centrul de Primiri Urgente din Brad.

În contextul emiterii de cãtre Administratia Nationalã de Meteorologie a avertizãrii COD PORTOCALIU de ger persistent, cu minime între –29 si –15 grade, iar maxime între –15 si –10 grade Celsius, valabil în judetul Hunedoara, în intervalul 9 – 10 ianuarie, pe tot parcursul noptii de luni spre marti au fost organizate patrule de identificare a persoanelor vulnerabile care pot fi afectate de gerul nãprasnic. În cele 257 misiuni de patrulare desfãsurate în timpul noptii au fost implicate forte din cadrul Serviciului de Ambulantã Judetean (190 patrule), Inspectoratului pentru Situatii de Urgentã (36 patrule), Inspectoratului de Jandarmi Judetean (16 patrule), Politiei Locale (14 patrule) si Inspectoratului de Politie Judetean (1 patrula). Inspectorul sef al I.S.U. Hunedoara, locotenent colonel Viorel Demean, a dispus continuarea monitorizãrii, si în cursul acestei zile, a situatiilor generate de codul portocaliu în judetul Hunedoara de la nivelul Centrului Judetean de Conducere si Coordonare a Interventiei alcãtuit din reprezentanti ai Inspectoratului pentru Situatii de Urgentã, Inspectoratului de Jandarmi, Inspectoratului de Politie, Directiei de Sãnãtate Publicã, Drumurilor Nationale, Sistemului de Gospodãrire a Apelor, E-nel, Delgaz Grid si Regionalei CFR. Medicii spun cã semnele hipotermiei sunt: frisoanele intense, somnolentã si tulburãri ale stãrii de constientã, rigiditatea mâinilor si picioarelor sau aparitia dificultãtilor în vorbire. Pentru a face fatã gerului, hunedorenii sunt sfãtuiti sã poarte haine groase în mai multe straturi, cãciula si mãnusi sã se hidrateze, sã consume legume si fructe si sã evite consumul bãuturilor alcoolice. De asemenea, deplasãrile pe distante lungi ar trebui evitate.

Pompierii bat la usile oamenilor

În afara misiunilor derulate în colaborare cu celelalte structuri, pompierii hunedoreni desfãsoarã si o serie de actiuni preventive. Spre exemplu, pe raza Vãii Jiului, mai multi locuitori s-au trezit cã militarii le bat la porti pentru a le da sfaturi cu privire la prevenirea incendiilor. ”Derulãm si misiuni în comunitate, acolo unde am vãzut cã sunt gospodãrii care folosesc sobe, centrale termice pe lemne si alte asemenea surse de încãlzire. Stãm de vorbã cu oamenii si le explicãm cât este de important sã-si curete cosurile de fum, sã nu uite aparate de încãlzit în prize, ce mãsuri sã ia pentru a se feri de tragedii. Oamenii sunt receptivi si ne ascultã sfaturile”, a declarat Adrian Avram, comandantul Detasamentului de Pompieri Petrosani (DPP). Din cauza sobelor exploatate incorect ori a cosurilor de fum necurãtate, în cele zece zile din ianuarie, pe raza de competentã a DPP au fost înregistrate opt incendii.

Pompierii hunedoreni intervin la Cãlãrasi

Trei pompieri din cadrul Detasamentului de Pompieri Petrosani cu o autospecialã si o senilatã au fost trimisi pentru a interveni la salvarea persoanelor sinistrate din judetul Cãlãras, regiune grav afectatã de ninsori si viscol. Echipajul este alcãtuit din 2 subofiteri pompieri si un paramedic si vor actiona în zone greu accesibile, la ajutarea persoanelor ale cãror locuinte au fost înghitite de nãmeti, mai ales cã regiunea a intrat sub incidenta unui nou cod de viscol si ninsoare abundentã.

Maximilian GÂNJU