Pe un frig de crapã pietrele, mai multi vânzãtori ambulanti stau în dreptul tarabelor lor. La Petrosani, în dimineata zilei de marti s-au înregistrat -24 C, iar acesti oameni au venit la datorie.

Vând ziare, ori brichete si spun, ba chiar ne demonstreazã, cã nu au degerat, cã beau ceai cald si se bucurã cã vor avea un program ceva mai scurt.

„La minus 22 C încã mã încãlzesc cu ceaiuri calde, recomandate si de medici, avem program mai scurt un pic si asta este. Vin cumpãrãtori si pe frig si nu conteazã temperatura, asa cã ne descurcãm. Nu ne plângem”, a spus unul dintre cei care vinde ziare în centrul Petrosaniului, la o tarabã de pe trotuar. Asta, în timp ce la doi pasi de el, un alt bãrbat, bine îmbrãcat, vinde brichete.

„Cu greu rezist, dar mâncãm în fiecare zi, asa cã vin aici. Chiar cã azi e cea mai friguroasã zi, pentru cã am observat, când am iesit din casã, cã mi-a  înghetat fata. Pânã la ora 15,00, însã, nu iau pauzã. Mai luãm câte un ceai, cafea, asta e. Iarna e iarnã si si-a intrat în drepturi, iar noi trebuie sã mâncãm”, a spus omul.  În Valea Jiului a fost prelungit codul portocaliu de ger pentru toatã ziua de marti, 10 ianuarie, pânã la 21.00, când temperaturile au scãzut simtitor, ajungând la maxime ce nu au depãsit -7 C.

Diana Mitrache