Minerii de la mina Lupeni au decis luni dimineata sã-si reia activitatea în subteran datoritã faptului cã termocentralele au nevoie de cãrbune pentru a produce mai mult curent electric, în conditiile în care consumul de energie a crescut pe fondul rãcirii vremii.

Presedintele executiv al Sindicatului „Muntele”, Darius Câmpean, spune cã termocentrala Mintia va porni luni al doilea cazan de la grupul energetic 3 si cã este posibil sã fie pus în functiune si grupul energetic 5, ceea ce va impune o crestere a cantitãtii de huilã livratã spre producãtorul de electricitate.

„Minerii de la Lupeni au decis suspendarea protestului având în vedere situatia prin care Comandamentul de Iarnã a solicitat pornirea celui de-al doilea cazan la grupul energetic 3 de la termocentrala Mintia si o iminentã punere în functiune a grupul 5″, a afirmat Câmpean.

Minerii de la Lupeni au refuzat sã mai intre în subteran începând cu 3 ianuarie, solicitând ca administratia CEH sã renunte la mãsura prin care sãptãmâna de lucru s-a redus la patru zile pentru personalul auxiliar si TESA, respectarea prevederilor din contractul colectiv de muncã, asigurarea de materiale pentru lucrul în subteran si demiterea conducerii companiei.

Potrivit unui comunicat de presã remis de conducerea CEH protestul de la Mina Lupeni ar fi ” periclitat grav” siguranta aprovizionãrii ritmice cu cãrbune a termocentralelor si chiar functionarea acestora, în contextul în care Dispeceratul Energetic National poate solicita complexului energetic realizarea serviciilor tehnologice de sistem.