Au produs energie verde, dar când a fost sã vândã certificate verzi, nu au avut cui.  Este vorba despre Apa Serv Valea Jiului, care a produs energie electricã prin microhidrocentralele pe care le-a montat pe câteva cursuri de apã, dar care a iesit în pierdere, atunci când a vrut sã le vândã.

„Micro-hidrocentralele, în 2016, au functionat la capacitate maximã. Când au fost fãcute primele scheme de sprijin, s-au alocat un numãr de certificate verzi, pentru fiecare MW produs, functie de vechimea instalatiei. În ultima perioadã, stãm cu certificatele verzi în buzunar si nu prea le putem comercializa. Le tranzactionãm, dar degeaba, rãmân nevalorificate, iar lunar avem pierderi de 50.000 de lei, din cauzã cã certificatele expirã si îsi pierd valabilitatea”, a spus Florin Donisã, director tehnic Apa Serv. Apa Serv are 3 micro-hidrocentrale pe diverse cursuri de apã si acolo produce energie pe care o vinde pe bursã. Managerii acestui sistem au reusit, la începutul anului 2016, sã o vândã la un pret bun si sã cumpere pentru folosinta proprie, aceeasi energie la un pret extrem de avantajos, dar apoi au rãmas cu o parte nefolosite, înregistrând pierderi importante.

Utima micro-hidrocentralã a fost inauguratã în anul 2014 la Brazi, investitia fiind realizatã din fonduri proprii. Celelalte douã sunt la Valea de Pesti si la Polatiste.

Diana Mitrache