În urmã cu aproape opt ani, în 2009, obstea localã cinstea cum se cuvine un moment aniversar la Petrosani, 90 de ani (1919 – 2009) de existentã a echipei de fotbal Jiul Petrosani. Diplome, cupe, felicitãri,zâmbete si pupãturi. A fost un moment care nu s-a mai întâmplat la 95 de ani, în 2014,  dar la care sperãm la 100 de ani, în 2019.

Translatând putin momentul si spatiul ajungem în “galaxia galacticã”, pe stadionul Santiago Bernabeu din Madris.

Am avut norocul recent sã ajung de douã ori acolo si tocmai de aceea momentul 7 ianuarie 2017 mi s-a pãrut unul fenomenal. Fãcând din nou o paralelã cu momentul Jiul – 2009, când spunea atunci gazetarul Mircea Bujorescu cã “sala (n.n. unde erau fotbalistii Jiului de legendã) se înclinã cu respect într-o anumitã parte”, la fel se poate spune acum despre momentul grandios petrecut la Madrid.

BALOANE SI CRAMPOANE DE AUR

Un prim meci al returului 2016-2017 a adus pe Santiago Bernabeu aproape 72.000 de spectatori, care au plãtit bilete între 40 de euro (pe inelul 5) si 500 de euro la zona VIP!

La un meci fãrã mizã, Real Madrid – Granada, care si prin dimensiunile scorului reflectã diferenta de valoare, 5-0 (goluri Isco 2, Benzema, Cr. Ronaldo, Casemiro), a fost ales un moment … mondial, putem spune, unul de aur, prin amploarea a celor zece minute, dinaintea meciului sus amintit.

Zece minute de istorie concentratã, acolo, într-o însoritã zi de ianuarie la Madrid.

Bãtrânul Paco Gento, presedinte de onoare la Real Madrid, cu un record unic în lume, 6 trofee ale Cupei Campionilor Europei (toate cu Real Madrid!), i-a oferit lui Cristiano Ronaldo trofeul “Balonul de Aur”, al patrulea în carierã, pentru cel mai bun jucãtor al lumii. Cristiano apãrând în teren si cu noilie sale ghete cu crampoane de aur!

Cel mai impresionant moment a fost faptul cã, acolo pe gazonul de pe “Bernabeu” au fost alte cinci legende ale clubului madrilean care au câstigat acest trofeu de-a lungul timpului.

Kopa (1958), Zidane (1998), Figo (2000), Owen (2001) si brazilianul Ronaldo (2002), la care s-au adãugat mesajele de pe un ecran cu aparitiile altor douã “Baloane de Aur”, Cannavaro (2006) si Kaka (2007).

Ce altã barierã sau dimensiune ar mai putea fi ajunsã la aceastã poveste?

La Real Madrid povestea merge mai departe. Nu stim ce coordonate vor mai fi biruite, dar cine a fost pe 7 ianuarie acolo sub soarele Madridului, a trãit cu adevãrat un moment istoric. Cu miros de gazon adevãrat si mângâiat de crampoane de aur, legende cu fotbalul si fotbalistii.

A consemnat GENU TUTU