Trei angajati ai CEH sunt la limita epuizãrii, dupã ce sãptãmâna trecutã au declansat un protest extrem, au refuzat hrana si asistenta medicalã. Totul, din cauza problemelor cu care minerii, personalul auxiliar, energeticienii si preparatorii se confruntã în cadrul CEH. Au întocmit o listã de revendicãri în care cer demisia tuturor celor din conducere, dar si rezolvarea problemelor organizatorice ale angajatilor CEH.

Cei trei, Vasile Pãduraru, Lucian Enculescu si Dorin Vezure nu au mâncat din 4 ianuarie, pentru cã vor astfel sã atragã atentia noilor guvernanti asupra problemelor cu care se confruntã si toate acestea, în conditiile în care fostul sindicalist Petre Nica, ajuns recent, printr-o decizie politicã, director general adjunct la CEH, i-a ignorat, ba chiar a chemat fortele de ordine si 5 dintre protestatari s-au ales cu amenzi de 500 de lei. Totul, pentru cã ar fi deranjat ordinea si linistea publicã, atunci când au intrat pasnic, cu cartele prorpii, în incinta sediului administratov de la Petrosani.

Valea Jiului fierbe si de azi este posibil ca mai multi mineri, de la mai toate unitãtile miniere, sã se blocheze în subteran. „Noi nu cedãm. Vrem sã fim luati în seamã, cã nu mai avem cu ce lucra în minã. Ne riscãm vietile! Deocamdatã numai la Lupeni au rãbufnit minerii. Nu stiu ce gândesc ceilalti, sau cei peste  2.000 de oameni, care stau în ITA (întreruperea temporarã a activitãtii), nu stiu. Poate când vor vedea cât scot de pe card… Sunt în ITA auxiliarii, TESA si tocmai ei nu participã la protest. Îi si înteleg, însã, cã au cam fost amenintati si le este fricã. Ceva a fost pe la toate minele. Oamenilor li s-a spus: dacã nu intri în sut, azi ai nemotivat”, a declarat Vasile Pãduraru, protestatar în greva foamei.

Si dacã minerii de la alte mine si personalul TESA nu s-a solidarizat, s-au solidarizat cei de la Complexul Oltenia, sau de la minele de Uraniu. Acestia au trimis un comunicat de presã, în care îsi exprimã solidaritatea: „Minerii si energeticienii, membri de sindicat ai Federatiei Nationale Mine si Energie, salariatii din Complexul Energetic Oltenia, ai Nuclearelectrica, CNE Cernavodã, ai Companiei Nationale a Uraniului, ai Cuprumin Abrud, de la Societatea Nationalã a Sãrii sunt solidari cu actiunea angajatilor CEH si cer factorilor responsabili sã ia act de revendicãrile acestora”, se aratã în cominicatul de sustinere, semnat de Biroul Executiv al Federatiei Nationale Mine si Energie.

Grevistii amenintati cu politia si cu jandarmii echipati de luptã

Imediat dupã declansarea protestului la sediul CEH, conducerea, respectiv directorul general adjunct Petre Nica, a chemat politia ca sã evacueze liderii care s-au declarat în greva foamei. Doi angajati ai Politiei Petrosani au descins la sediul CEH, iar în spatele usilor institutiei au avut loc discutii aprinse cu liderii pe care voiau sã îi evacueze din sediu.

1-1

„Petre Nica a chemat politia. Vor sã iesim afarã, dar noi avem aici un birou în care putem sã stãm pânã în data de 9 când ne expirã delegatiile. Am discutat cu politistii si nu plecãm de aici”, a spus Vasile Pãduraru, în timp ce colegul sãu Dorin Vezure a sustinut cã vor rãmâne toti trei sã protesteze în greva foamei în acel birou, datã fiind temperatura extrem de scãzutã de afarã.

Oamenii legii au purtat o discutie în interiorul societãtii cu liderii, iar la plecare, nu au vrut sã facã declaratii. „Avem purtãtor de cuvânt la Deva si vã rugãm sã luati legãtura cu acest birou”, au fost singurele declaratii ale celor care au venit sã evacueze minerii din sediul CEH.

Cei trei lideri ai minerilor au rãmas în sediul CEH în greva foamei, acolo unde au un birou ce apartine sindicatului. „În 2017 sunt 10 ani de intrarea României în UE si ne trezim în situatia în care românii ne-au adus în faliment. 20 de ani de la prima ordonantîã de Guvernul Ciorbea, douã decenii de împliniri mãrete si am ajuns în 2017 în faliment. Nu stiu de ce nu ne spune conducerea cã e gata. Hai bãieti sã plecati acasã, cã nu are rost. Acum în data de 3, 9, 16, 23 si 30 stãm acasã personalul neproductiv”, a spus Dorin Vezure, sindicalist, reprezentant al preparatorilor de la Coroiesti, care sunt în pragul dizolvãrii, iar el stã de 6 zile în greva foamei.

Sediul CEH a fost, pe tot parcursul grevei, întesat de mascatii care au pãzit cu scuturi si echipati de rãzboi, o clãdire mai mereu goalã, pentru cã vineri, în timpul ultimei zile de protest public, cei din conducere au preferat sã meargã sã discute la Mintia cu cei 15 grevisti, fãrã sã le adreseze vreo vorbã celor de la Petrosani, din curtea din fata lor.

1-2

CEH – pierderi din cauza grevei

Pe de altã parte, potrivit unui comunicat remis de conducerea CEH situatia companiei este deosebit de gravã din cauza iesirii din insolventã, fapt care a afectat starea financiarã deja precarã a societãtii. Conducerea CEH recunoaste cã nemultumirile salariatilor sunt, în parte, obiective, însa nu pot fi solutionate în contextul în care, printr-o decizie a instantei, societatea a fost scoasã din insolventã, moment în care conturile societãtii au fost blocate, nu înainte de a fi executate silit de cãtre creditori, cu sume importante de bani. Încetarea activãtãtii genereazã scãderea productiei la mina Lupeni, iar administratia spune cã, pânã acum, se înregistreazã pierderi de 2.000 de tone, fapt ce a periclitat grav siguranta aprovizionãrii ritmice cu cãrbune a termocentralelor si chiar functionarea acestora. Minerii, însã, vor sã li se facã dreptate, pentru cã dacã stau acasã si altii lucreazã pe comandã, nu înteleg unde este dreptatea. Asta, pentru cã li s-a cerut unora sã lucreze inclusiv sâmbãta, iar altii stau acasã. Ministrul Energiei Toma Petcu ar fi promis minerilor cã se va afla în Valea Jiului, cel mai probabil, în ziua de marti a sãptãmânii viitoare.

Diana Mitrache