CEH, în comã indusã

Complexul Energetic Hunedoara este în comã indusã. Se asteaptã un “medic” care sã vinã sã îl resusciteze sau sã îl deconecteze de la aparate. Situatia cu care se confruntã societatea energeticã pare a fi una fãrã iesire. Presedintele Consiliului de Administratie al CEH sustine cã situatia este una fãrã precedent.

“Complexul Energetic Hunedoara este în comã. Trebuie sã ne decidem dacã  reînviem societatea sau o înmormântãm”, a declarat Bogdan Stãnescu, presedintele CA al CEH. Minerii nu mai au cu ce lucra, astfel s-a luat decizia de a fi întreruptã temporar activitatea (ITA). Nu mai existã materialele de strictã necesitate pentru desfãsurarea activitãtii, iar siguranta locurilor de muncã, dar si a lucrãtorilor este în pericol. Primele zile din acest an au fost marcate de proteste în rândul minerilor. Oamenii vor sã stie ce se va întâmpla cu ei.

“Sãptãmâna aceasta vom avea Consiliu de Administratie. Urmeazã sã decidem dacã se mentine ITA sau nu. Pe oameni îi deranjeazã, pe o parte ITA, dar sunt si influente politice”, a mai spus sursa citatã.

Angajatii CEH îsi pun sperantele si în noul guvern. În acest context, noul ministru al Energiei primeste o mostenire grea. Complexul Energetic Hunedoara si problemele sale sunt o piatrã de moarã.

Ministrul Energiei, Toma Petcu, spune cã stie care este situatia Complexului Energetic Hunedoara, însã aici e nevoie de implicarea statului.

“Când eram sef la Agentie (Agentia pentru Protectia Mediului — n.r.) am fost în vizitã acolo, pentru cã aveau nevoie de autorizare, si chiar am stat de vorbã mai devreme cu un reprezentant al sindicatului de la CEH, acolo existã o strategie si un plan pe care Ministerul Energiei l-a asumat în acest an si a obtinut sume de la Comisia Europeanã pentru închiderea a douã mine. Vor sã obtinã acelasi lucru si pentru partea de productie a energiei termice, dar strategia pentru acest obiectiv, CEH… (CEO este într-o situatie mai bunã, acolo cu ceva mentineri ale actualului program de restructurare si o îmbunãtãtire a activitãtii, putem facem o activitate rentabilã), dar la CEH avem nevoie de sustinerea statului prin acel ajutor pe care ni-l garanteazã Comisia Europeanã sã stabilim o strategie ca toate acele grupuri care au nevoie de retehnologizare sã stim foarte clar pe care dintre ele le modernizãm, în ce ordine si care sunt prioritãtile. Acolo trebuie sã facem o dezbatere cu sindicatele si foarte mult cu conducerea CEH”, a declarat Toma Petcu, ministrul propus al Energiei.

Ministrul Energiei a mai subliniat cã la baza mixului energetic trebuie sã fie cãrbunele.

„Baza mixului energetic va fi în continuare productia energiei pe cãrbune prin cogenerare. De asemenea, un rol important la ora actualã, dar si pe termen lung îl joacã productia energiei nucleare de la Nuclearelectrica. În primul rând prin repararea si modernizarea reactoarelor 1 si 2 si finalizarea unui parteneriat, dacã este posibil, cu chinezii în acest moment sau cu orice alt investitor care este interesat de acest lucru si, repet, partea de energie nuclearã reprezintã o bazã a mixtului, ca si cãrbunele, aproape în aceeasi proportie”, a mai subliniat sursa citatã.

Monika BACIU

8 thoughts on “CEH, în comã indusã

 • 8 ianuarie 2017 at 19:12
  Permalink

  asteptam sa vedem poate PSD-ul face ceva ptr minele din valea jiului

  Reply
 • 8 ianuarie 2017 at 21:17
  Permalink

  Sa se faca investiti la EM Livezeni , EM Vulcan si cei 4% cat a mai ramas de investit la Termocentrala Paroseni . Sa se schimbe tevile de TERMOFICARE de la Termocentrala Paroseni pana la usa apartamentelor pentru a deveni rentabila TERMOFICAREA in valea jiului si de a salva pe termen lung cele doua MINE (valea jiului) .

  Reply
  • 9 ianuarie 2017 at 08:40
   Permalink

   majoritatea cetatenilor au centrala de apartament nu ne mai intereseaza investitia ,tu daca ti-ai baut banii de centrala trage tu teava pana la usa ta numai vorbi in numele tuturor

   Reply
   • 9 ianuarie 2017 at 15:56
    Permalink

    fane , tu nu ai centrala , tu furi energie electrica ca sa te incalzesti , betivule ai baut bani lu nevastata care a sters la fund mosnegi si babe in Italia , acum curati de rahat la subsolul de la blocul nostru pentru 10 lei de apartament , betivan prost ce esti .

    Reply
 • 8 ianuarie 2017 at 21:53
  Permalink

  Oare stanescu stie cine „beneficiaza”de ITA? Sa verifice la fata locului sa vada cum unele persoane fenteaza sistematic ITA. Si culmea,tot cei cu salarii babane si cu pile sar peste ITA. Ai curaj nea stanescu sa te bagi in „problema”? Sau ti-e teama de surprize?

  Reply
 • 9 ianuarie 2017 at 14:55
  Permalink

  Uniunea Europeana a interzis subventionarea mineritului. Nu vom avea nici un mix de energie. Intram in contradictie cu directiva lor. Daca nu tinem cont de acest lucru vom fi sanctionati. Securitatea energetica a Romaniei este asigurata la nivelul UE si lipsa energie electrice produse in Romania va fi compensata de producatorii de energie din vecinatatea Romaniei. Probabil, se vor mentine doua unitati miniere, ce vor fi fost restucturate si privatizate.

  Reply
 • 9 ianuarie 2017 at 15:18
  Permalink

  Nu ai dreptate Cristian in ceea ce priveste „mixul ” energetic. Prin creerea unei Firme care sa cuprinda de ex; o societate care produce energie ieftina ( hidrocentrala) cu una care produce energie scumpa( pe baza de carbune -cazul CEH) firma nou creata nu mai are nevoie de subventie, subventie care intr-adevar, ai dreptate, nu poate fi acordata conform normelor europene in vigoare. Ne place sau nu ne place, dar sa stiti ca primul ministru care a incercat sa creeze societati pe baza „mixului’ energetic a fost Videanu, insa nu a reusit pentru ca s-au opus sindicatele de la Hidroelectrica la acel moment.

  Reply
 • 9 ianuarie 2017 at 17:42
  Permalink

  Mixul de energie ( hidrocentrala + mina + termocentrala ) reprezinta o subventie mascata a mineritului pe carbune. Aceasta solutie nu este acceptata de Uniunea Europeana. Hidroelectrica va vinde un pachet de 15% din actiuni si va fi listata la bursa . In felul acesta statul roman va obtine bani si va disparea influenta nefasta a statului in managementul companiei. O companie listata la bursa se supune unor reguli mult mai stricte.
  Solutia mixului energetic a fost studiata si abandonata de guvernul Ponta.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *