Persoanele care au fost disponibilizate, în toamna anului trecut, de la Complexul Energetic Hunedoara vor sã actioneze în instantã societatea.

Peste 800 de persoane au trecut prin concedierea colectivã, iar acestea trebuiau ca în luna decembrie a anului 2016 sã îsi încaseze prima transã din salariile compensatorii. Plata primei pãrti a salariilor compensatorii nu s-a realizat din cauza blocajelor financiare de la CEH, drept pentru care oamenii vor ca instanta sã facã dreptate.

“Da, vom actiona în instantã conducerea Complexului Energetic Hunedoara pentru cã nu a respectat prevederile contractului colectiv de muncã. Aproape toti cei care s-au disponibilizat de la Mintia vor sã facã acest demers”, a declarat Gyuri Illes, reprezentantul energeticienilor de la Mintia.  Potrivit contractului colectiv de muncã, în cazul concedierilor colective se vor acorda salarii compensatorii astfel: angajatii care mai au un an pânã la pensie vor beneficia de un salariu mediu brut (3400 lei brut), salariatii care mai au între unu si trei ani pânã la pensie – trei salarii medii brute pe unitate, salariatii care au mai mult de trei ani pânã la pensionare vor beneficia de sase salarii medii brute. Valoarea salariului mediu brut este de aproximativ 3.400 lei

“Pentru cei care îsi înceteazã raportul de muncã în urma concedierilor colective în data de 7.10.2016 plata salariilor compensatorii se va face în trei transe lunare începând cu luna decembrie 2016 (inclusiv de cei care beneficiazã de un singur salar)”, aratã contractul colectiv de muncã. Astfel, persoanele care în toamna anului trecut s-au disponibilizat de la Complexul Energetic Hunedoara vor da în judecatã conducerea societãtii pentru nerespectarea CCM.

Monika BACIU