Zeci de oameni au îndurat gerul Bobotezei si temperaturile extrem de scãzute si au luat parte la slujbele ce au avut loc la fiecare bisericã din Valea Jiului.

Si în centrul municipiului Petrosani, mai multi oameni au ascultat slujba de afarã si s-au asezat la rând ca sã ia aghiazmã. Acesta este un obicei strãvechi, împãmântenit si la noi, iar cei care participã la slujbã si iau apã, o duc acasã, în gospodãrii.

Boboteaza este una dintre cele mai importante sãrbãtori religioase de peste an si credinciosii nu tin cont de temperaturile scãzute si merg sã ia apã din biserici. Preotii au sfintit butoaiele cu apã si au stropit multimea, binecuvântând-o.

Biblia îl mentioneazã pe Ioan Botezãtorul, considerat de crestini ca înaintemergãtorul lui Iisus Hristos, care ar fi propovãduit venirea acestuia, îndemnând pe iudei la pocãintã. Considerându-l proroc, locuitorii din Ierusalim si din întreaga Iudee se strângeau în jurul lui pentru a-i asculta cuvintele si mai ales pentru a fi botezati de el în râul Iordan.

Boboteaza este o sãrbãtoare dedicatã purificãrii naturii, si mai ales a apelor, de fortele rãului. Acum se colindã, se prevesteste cum va fi vremea în noul an, sau cum va fi recolta.

Diana Mitrache