CÂNDVA, ÎN LIGILE DIN ROMÂNIA: DIVIZIA “C”

Vom face acum la început de an 2017 o analizã a fostului divizionar din Valea Jiului, care a avut la un moment dat echipe la toate nivelele divizionare nationale. Începem… de jos în sus adicã de la Divizia “C” (Liga aIII-a) spre Divizia “A”.

11 ECHIPE…

… din Valea Jiului au evoluat de-a lungul timpului în Divizia “C”. Cea mai “abonatã” a fost Minerul Lupeni, care a prins 33 de campionate la acest nivel, promovând de mai multe ori, ultima oarã în anul 2005. Ca numãr de partide, s-a oprit la borna 994, adicã la doar sase meciuri de numãrul 1000!

C.S. (Minerul) Vulcan  a fãcut o carierã de 22 de ani în Divizia “C”, fiind o echipã ce a pierdut sau a câstigat promovãri la baraj, cochetând de multe ori cu locul 1 în clasament. Au urmat Minerul Uricani si Parângul Lonea (Inter Petrila) cu acelasi numãr de edtitii, 15, urmate la micã distantã de Minerul Paroseni cu 14 campionate.

Stiinta Petrosani, Jiul Petrosani, Minerul Aninoasa si Minerul Bãrbãteni, încheie lista de 9 echipe ce au jucat în timp în Divizia “C”.

GARNITURI CELEBRE ÎN DIVIZIA “C”

Minerul Lupeni a promovat prima oarã din “C” în “B” acum 80 de ani, la finalul sezonului 1937-1938. Echipa folositã atunci în sistemul 1-2-3-5 a fost: Sepreny – Sebok, Baki – Maior, I. Peter, Racoltea – Comolosan, Ilies, Zelenak, Sorger, Bãcilã.

C.S. (Minerul) Vulcan reuseste prima promovare în Divizia “C” în urmã cu 40 de ani, la finalul campionatului 1976-1977, sub conducerea antrenorului Gheorghe “Pilu” Kotormany, în urma victoriei la baraj asupra celor de la Libertatea Arad. A fost echipa în care jucau Sarpe, Vilut Oltean, Cãtuti, Haiduc, Polgar, Vãduva, Pecsar, Voicu, J. Stoenescu, Nemes, Aruncuteanu sau Iacov.

Minerul Uricani a apãrut pe scena Diviziei “C” în anul 1991. A jucat vreme de 15 ani la acest nivel (în douã perioade diferite), fiind în general în prima parte a clasamentului. În anul competitional 1994-1995 a ocupat locul 6 în seria a 4-a, cu antrenorul Dorel Maria la cârmã, în formula de echipã: Szilverster (Fane Munteanu) – Nicoarã, Stefãnache (Irimus), V. Rosca, Cl. Rosca (Grecu) – Topor, Cr. Florescu (Bal), Sârghia, Szoradi – N. Iordache, I. Muresan.

Parângul Lonea (Inter Petrila) în 15 ani în Divizia “C” a adunat 448 de meciuri în Divizia “C”, reusind un excelent loc 3 în 1994-95! A beneficiat atunci de echipa: Bâzoianu (I. Ciocan), Burlan (Ad. Rusu), B. Popescu (Simeanu) – I. Varga, M. Cristea, Fl. Stoica (Udrea) – S. Cretu (Nichimia II), Ursu (N. Gavriluti).

Minerul Paroseni, cu 14 ani în Divizia “C” a terminat pe locul 10în Seria a 4-a cu antrenorul Marcu Buzduga si echipa: Oprita (A. Farcas) – Dodenciu (Hanciuc), Cioarã, Toth, Toma (Vesa) – C. Ispir (R. Cretu), E. Trãistaru, Miclãus (Boldis), Nãcrealã – M. Constantinescu, T. Vlad.

Stiinta Petrosani a “prins” 12 sezoane  în Divizia “C” între anii ’60 – ’80, una dintre echipe ocupând locul 4 în Seria a 7-a, în 1976-74, cu echipa antrenatã de Gheorge Irimie: Marincan (Berindei) – V. Sandu, S. Rusu, V. Tudor, Dobrescu (Botos) – Al. Grizea, Stir (Nsdãsan), Bâtea (Tismãnaru) – David, V. Ionescu) (Tr. Stefan), Fãgas (Pãnescu).

Jiul Petrosani a jucat 3 campionate în Divizia “C” în perioada de prãbusire. Primul sezon a fost 2002-2003, când a terminat pe locul 1, cu antrenorii Daniel Gherasim (tur) si Dumitru Marcu (retur) si echipa: Hotoboc – Ad. Pãuna, Irina, Cl. Ionescu, Vesa – Rãutã, H. Popa, D. Militaru, Buhus – F. Popescu (Elisei), G. Apetrei (Albeanu).

Minerul Aninoasa a fost prezentã în 3 sezoane în Divizia “C” (1981-1984), antrenorul Gheorghe Cosma reusind un loc 11 în primul an, cu: Fodor – Diaconu, Pãrãusan, Dobrescu, Rado – Tudor, Faur, Doja – Szatmari, Almãsan, Tismãnaru.

Minerul Bãrbãteni se regãseste în campionatul 2003-2004, pentru o singurã editie, cu o echipã în care se aflau Ivonic, Duluteanu, M. Lumperdean, Mursa, Teslutã, Dudasu, Konycika, Vajda, Udrea, I. Bob etc.

Victoria C.F.R. Petrosani si Vîscoza Românã Lupeni au evoluat în Seria a 10-a Diviziei “C” în editia 1946-1947.

A consemnat GENU TUTU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.