Aproximativ 300 de mineri de la mina Lupeni protesteaza in curtea Complexului Energetic Hunedoara si cer demisia conducerii. Minerii de la Lupeni sunt de trei zile in proteste, nemultumiti de situatia in care se afla Complexul Energetic Hunedoara si acuza conducerea societatii de faptul ca nu le asigura materiale cu ce sa lucreze in subteran si astfel risca sa le fie pusa viata in pericol. Pe de alta parte conducerea CEH pretinde ca s-a ajuns in aceasta situatie din cauza iesirii din insolventa a companiei.

Protestatarii sunt nemultumiti ca nu mai au materiale si echipamente de lucru si ca sunt ignorati de conducerea CEH. Oamenii vor demiterea conducerii CEH, aprovizionarea cu materiale pentru continuarea activitatii in conditii normale, anularea decizie cu privire la intreruperea temporara a activitatii, ori respectarea contractului colectiv de munca. Minerii au cerut conducerii CEH sa vina sa le spuna care va fi soarta mineritului, dar nimeni din conducere nu a coborat la ei. Mai mult, sefii din CEH au evitat sa dea ochii cu protestatarii si au iesit din cladirea companiei pe o usa laterala si au plecat la Deva. Minerii au fost intampinati in schimb de impresionante forte de ordine, dar nu au fost incidente.15943010_1226298400779113_247964152_o

„Minerii de la schimbul unu si doi care s-au intalnit astazi in sala de apel au hotarat sa vina la Petrosani, sa continue protestul, pentru ca nu s-a luat nicio decizie cu privire la acel somaj tehnic, ITA. Nu am primit niciun raspuns. Am avut o promisiune ca se va intruni Consiliul de Administratie si o sa ia o solutie, dar nu am primit niciun raspuns, iar oamenii au venit sa afle despre ce este vorba. Nu este insa nimeni din partea administratiei si nu am reusit sa luam legatura cu ei”, spune Cristian Rosu, lider de sindicat la mina Lupeni.

Darius Campean, presedintele sindicatului Muntele sustine ca cer demisia conducerii CEH, iar daca administratia CEH nu a venit sa vorbeasca cu ei, la Petrosani, va pleca el la Deva. „Vom cere clar demisia asa cum am cerut-o de atatea ori. Trebuie sa inteleaga faptul ca trebuie sa paraseasca acestui complex energetic”, spune Campean. Mai mult, Darius Campean sustine ca minerii vor hotari singuri ce actiuni vor intreprinde in viitor, dar exclude proteste extreme. „Minerii vor hotari singuri ce vor face in viitor. La celelalte unitati miniere activitatea se desfasoara normal, iar la Lupeni oamenii vor hotari ce fac. Nu suntem adeptii unor masuri de protest in a duce oamenii si a-i expune. Noi mergem sa vorbim cu administratia la Mintia”, a precizat Campean.

Sapte mineri, dintre care trei lideri de sindicat din Valea Jiului sunt de trei zile in greva foamei, iar alti 15 energeticieni sunt si ei in greva foamei, la Termocentrala Mintia. „Suntem in a treia zi de greva foamei si nu cedam. Continuam sa protestam. Cum am spus minerilor noi ne continuam greva, chiar daca starea de sanatate a inceput sa ne lase. Cand picam, picam! Cei din conducere nu au venit nici macar sa ne vada, iar mai nou am vazut ca a postat Bebe Nica ca inca nu am crapat… Da, acesta este caracterul unui fost lider de sindicat, unui presedinte de sindicat, care acum este impotriva colegilor, avand in vedere ca are aceasta functie castigata politic. Ca lider a avut alta fata, acum a facut o intorsatura de 180 de grade. Mai tare vrea sa ne distruga pe noi decat pe altii. Nu ne putem da seama ce om poate sa fie acest Bebe Nica”, spune Vasile Paduraru, unul dintre liderii de sindicat aflati in greva foamei. Paduraru spune ca aseara a fost sunat de sotia care i-a transmis ca am primit si o amenda acasa, dar cu toate astea ii transmite lui Nica faptul ca nu va renunta. „Sa stea linistit domnul Nica ca nu ma sperie”, afirma Paduraru. Sindicalistii sustin ca de la Bucuresti au primit raspuns ca in cursul zilei de marti o sa vina cineva de la minister in Valea Jiului.

Pe de alta parte, potrivit unui comunicat remis de conducerea CEH situatia  companiei este deosebit de grava din cauza iesirii din insolventa, fapt care a afectat starea financiara deja precara a societatii. Conducerea CEH recunoaste ca nemultumirile salariatilor sunt, în parte, obiective, însa nu pot  fi solutionate în contextul în care, printr-o decizie a instantei, societatea a fost scoasa din insolventa, moment în care conturile societatii au fost blocate, nu înainte de a fi executate silit de catre creditori, cu sume importante de bani.

Incetarea productiei la mina Lupeni inseamna, spune administratia CEH, pana acum, pierderi de 2000 de tone, fapt ce a periclitat grav siguranta aprovizionarii ritmice cu carbune a termocentralelor ?i chiar functionarea acestora.