Minerii de la mina Lupeni au refuzat sa mai intre astazi in subteran. Ei cer demisia conducerii CEH pe care o acuza ca le risca viata trimitându-i in subteran fara sa le asigure un minim necesar de echipamente de lucru.

Activitatea de productie de la mina Lupeni s-a oprit de astazi, dupa ce minerii de la schimbul intai au refuzat sa mai intre in subteran. Oamenii sustin ca nu mai au cu ce lucra, din cauza ca nu s-au mai facut investitii si ca isi risca viata, in conditiile in care nu li se asigura un minim de echipamente de lucru. Minerii sustin ca nu este corect ca ei sa castige 2.000 de lei in aceste conditii, iar sefii lor, pe care ii acuza ca nu fac nimic, au salarii de 20.000 de lei.
“Chestiunea e ca minerii, cei care muncesc si dau la lopata atat de mare cat scaunele lor, cei care stau pe acele scaune ar trebui sa stie ca minerii sufera. Nu se mai poate ca cel care lucreaza sa ia 2.000 de lei, iar cel care nu lucreaza sa ia 20.000 de lei. Daca suntem retribuiti dupa munca si suferim impreuna, hai sa suferim cu to?ii! Daca Bebe Nica, cel care a supt ani de zile de la sindicat, impreuna cu domnul Darius, pe salariile pe care le-au luat au putut sa candideze ca si senatori, ori deputati, pe functii tot banoase si nu au reusit au venit tot in companie sa se reangajeze. Sa infiinteze noi functii de asistenti social. Daca o functie de asistent social e platita cu 6.000 de lei -8.000 de lei, pai atunci functia de miner la cat trebuie sa o platim? Am inteles avem lipsuri, suntem in situatia in care suntem, dar hai sa stabilim odata un program. Cel putin copiii, acasa, nu intreaba din ce sindicat facem parte, la ce intreprindere lucram, ce muncim, ei asteapta bani, sa mearga la scoala, la facultati, sa creasca in conditii decente, iar noi sa fim platiti pe munca pe care o prestam”, spune un mineri.
„Mineritul consider ca, eu care lucrez de 25 de ani, nu se poate face in ritmul care il facem. Daca nu se mai poate face sa stabilim o data, ne strangem mana, plecam acasa. Nu suntem nici primii, nici ultimii care au ramas fara job, hai sa stabilim ce avem de facut”, spune un alt miner.
Minerii cer demisia intregii conduceri a CEH pe care o acuza de incompetenta si de incalcarea contractului colectiv de munca si solicita sa vina la ei o persoana competenta, care sa le spuna daca in viitor vor mai avea de lucru si in ce conditii, sau vor fi disponibilizati. „ Vor explicatii din partea conducerii CEH, care nu doreste sa vina in salile de pontaj la Lupeni, in ce priveste situatia in care se afla exploatarea, de situatia CEH, de situatia lor. Oamenii nu au cu ce lucra, nu au piese de schimb, echipamente, ori alte componente. Nu mai sunt. Minerii au cerut demisia conducerii CEH pentru ca nu au respectat contractul colectiv de munca, nu au respecta nici minimul de materiale pe care ar trebui sa ni-l asigure ca sa ne desfasuram activitatea. Oamenii strang semnaturi pentru demisia conducerii” declara Ion Ciubotaru, lider de sindicat la sindicatul Muntele.
Diana Mitrache