Productia de energie electricã pe bazã de cãrbune este pe primul loc. În ultimele zile, cãrbunele a fost vital pentru securitatea energeticã a României.

Productia de energie electricã pe bazã de cãrbune a ocupat primul loc, detronând astfel productia de energie electricã pe bazã de apã. Raportul Transelectrica aratã cã, în data de 21 noiembrie, la ora 12:19, productia de energie pe bazã  era de 28,95%, în timp productia hidro era pe locul al doilea, cu un procent de 23,90%. În tot acest timp, Complexul Energetic Hunedoara functioneazã în regim de avarie, din cauza problemelor cu care se confruntã. În cursul zilei de ieri, conducerea CEH a reusit sã ajungã la o întelegere cu furnizorul de gaz, astfel încât sã nu se opreascã productia la cele douã termocentrale. Mai mult, la începutul acestei sãptãmâni, Transelectrica a cerut CEH sã porneascã încã un grup al termocentralei Mintia, care a cedat dupã câteva ore de functionare. Expertii în energie sustin cã cererea mare de energie se datoreazã temperaturilor scãzute.

„Este perioada de sfârsit de an. Consumul populatiei, comercial si rezidential, este în crestere, în principal, din cauza temperaturilor joase si influenteazã, în mare parte, productia ridicatã a energiei electrice. Pe lângã încãlzirea pe gaze, consumatorii sunt nevoiti sã utilizeze, în aceastã perioadã, si o sursã de încãlzire pe energie electricã. Astfel, consumul de energie electricã este în crestere”, a declarat, potrivit Money.ro, Ionut Purica, expert în energie.

CEH e bun în momentele de crizã nationalã.

“Cãrbunele este o componentã de bazã a mixului energetic, fiind un pilon al securitãtii energetice nationale. În perioadele meteorologice extreme, atât vara cât si iarna, cãrbunele acoperã o treime din necesarul de energie electricã.  Rezervele de huilã, concentrate în bazinul carbonifer al Vãii Jiului, totalizeazã 2,2 mld t, din care 592 mil t se aflã în perimetre exploatate. Puterea calorificã a huilei românesti este de 3650 kcal/kg. Productia de huilã, în 2015, a fost 1,29 mil t, în scãdere de la 1,87 mil t în 2012”, aratã varianta finalã a strategiei energetice.

Monika BACIU