Putini îsi mai amintesc de ei si mai putini vin sã le aducã un omagiu. Au luptat pentru a da jos regimul comunist si au pierit în Revolutia din 1989.

Sunt doi eroi din Valea Jiului care plecaserã, în toiul luptelor din Capitalã,  sã ducã medicamente pentru cei rãniti pe frontul din Bucuresti.  Primãria Lupeni îi va comemora astãzi la fel cum a fãcut-o si de Ziua Eroilor.

Se împlinesc 27 de ani Revolutia din Decembrie 1989, însã evenimentele sângeroase care ne-au adus libertatea si eroismul unor tineri au fost date uitãrii în Valea Jiului. Nu sunt multi cei care stiu cã regiunea minierã are martirii ei, oameni care au murit în timpul luptelor pentru eliberare, eroi de care si mai putini îsi aduc aminte.

”Noi nu i-am uitat cum n-am uitat nici sacrificiul lor. Pe data de 22 decembrie organizãm o ceremonie în memoria celor doi martiri, din Lupeni, ai Revolutiei din 1989. Noi si la Ziua Eroilor comemorãm atât veteranii cât si eroii de la Revolutie”, a declarat primarul municipiului Lupeni, Cristian Resmeritã.

Cei doi martiri sunt îngropati în Lupeni, iar în decembrie 1989 au plecat în Capitalã, alãturi de alti 18 tineri, pentru a duce medicamente celor care luptau pentru libertate. Au murit secerati de gloantele celor care vroiau cu orice chip sã mentinã regimul comunist.

Eroii din Valea Jiului sunt Gociu Nicusor, împuscat pe 22 decembrie 1989 în fata Academiei Militare si Lukacs Jeno Tibi, elev de liceu la acea datã. Tânãrul a murit pe 31 decembrie 1989, la Spitalul de Urgentã dupã ce fusese împuscat pe 22 decembrie, în zona Televiziunii Române. Vinovatii pentru moartea celor doi tineri încã n-au fost gãsiti.

Maximilian Gânju