Eroii martiri ai Revolutiei din 1989, comemorati la Lupeni

Putini îsi mai amintesc de ei si mai putini vin sã le aducã un omagiu. Au luptat pentru a da jos regimul comunist si au pierit în Revolutia din 1989.

Sunt doi eroi din Valea Jiului care plecaserã, în toiul luptelor din Capitalã,  sã ducã medicamente pentru cei rãniti pe frontul din Bucuresti.  Primãria Lupeni îi va comemora astãzi la fel cum a fãcut-o si de Ziua Eroilor.

Se împlinesc 27 de ani Revolutia din Decembrie 1989, însã evenimentele sângeroase care ne-au adus libertatea si eroismul unor tineri au fost date uitãrii în Valea Jiului. Nu sunt multi cei care stiu cã regiunea minierã are martirii ei, oameni care au murit în timpul luptelor pentru eliberare, eroi de care si mai putini îsi aduc aminte.

”Noi nu i-am uitat cum n-am uitat nici sacrificiul lor. Pe data de 22 decembrie organizãm o ceremonie în memoria celor doi martiri, din Lupeni, ai Revolutiei din 1989. Noi si la Ziua Eroilor comemorãm atât veteranii cât si eroii de la Revolutie”, a declarat primarul municipiului Lupeni, Cristian Resmeritã.

Cei doi martiri sunt îngropati în Lupeni, iar în decembrie 1989 au plecat în Capitalã, alãturi de alti 18 tineri, pentru a duce medicamente celor care luptau pentru libertate. Au murit secerati de gloantele celor care vroiau cu orice chip sã mentinã regimul comunist.

Eroii din Valea Jiului sunt Gociu Nicusor, împuscat pe 22 decembrie 1989 în fata Academiei Militare si Lukacs Jeno Tibi, elev de liceu la acea datã. Tânãrul a murit pe 31 decembrie 1989, la Spitalul de Urgentã dupã ce fusese împuscat pe 22 decembrie, în zona Televiziunii Române. Vinovatii pentru moartea celor doi tineri încã n-au fost gãsiti.

Maximilian Gânju

2 thoughts on “Eroii martiri ai Revolutiei din 1989, comemorati la Lupeni

 • 22 decembrie 2016 at 10:58
  Permalink

  dumnezeu sa i odihneasca pe cei morti atunci DAR vinovati cu acte n regula no sa fie niciodata totul a fost perfect regizat de acest mare regizor cu studii ample la moscova ion iliescu

  Reply
  • 23 decembrie 2016 at 16:16
   Permalink

   Noua ne-a placut comunismul ca am avut de toate, primeam de la mina pui congelati, slanina, salam si alte bunataturi pe care le mancam cu familiile noastre, in conditiile in care alta lume cimpara pe cartela 5 oaua/luna, 1/2 zahar si asa mai departe. De aceea noi votam cu drag psdeul, urmasul pcreului.

   Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *