Mineritul este azi la capãt de drum

Situatia este fãrã precedent si întreg sistemul de producere al energiei electrice pe bazã de huilã va fi închis în maxim douã zile.  Potrivit directorului general al CEH, Michael Melczer, Complexul hunedorean mai primeste gaz pânã miercuri dimineatã, iar apoi se opresc pe rând unitãtile producãtoare de energie, minerii îsi reduc activitatea treptat si termoficarea va fi opritã. Asa ceva nu s-a mai întâmplat niciodatã pânã acum si totul este din vina celor care au luptat sã scoatã CEH din insolventã. „Este cel mai delicat moment din existenta acestei entitãti, fie ca s-a chemat azi CEH, în trecut companie, regie sau combinat, este cel mai delicat moment. Niciodatã asa ceva nu s-a întâmplat. Orice resursã este consumatã si de miercuri începem un program de oprire a capacitãtilor de productie de la Mintia si Paroseni”, a declarat Michael Melczer, director general al CEH.

Cei de la Complexul Energetic Hunedoara au decis ca marti sã opreascã grupul V de la Mintia, al doilea cu care se lucra acolo si, pânã mai au gaz, miercuri dimineatã, vor mai furniza agent termic pentru cei bransati la termoficare în Petrosani.  „Asta s-ar putea sã însemne doar încã o zi în plus”, a adãugat Melczer.

Minerii nu vor mai primi nimic, nici mãcar o piesã pentru ca sã munceascã  în subteran si administratia se gândeste sã facã un program prin care sã le reducã activitatea sub pãmânt, iar pe moment, le vor fi acordate doar salariile.  „Tot ce mai avem în contul CEH rãmâne destinat salariului lor. Se va întregi suma prin transferurile de la Teranselectrica si atât. Salariile si le vor primi, dar în rest nimic”, a conchis directorul general al Complexului Energetic Hunedoara.

Situatia economicã a CEH atârnã, dupã cum spun cei din administratie, de decizia Tribunalului Hunedoara de luni, 27 decembrie. Asta, dacã va mai exista o zi de luni pentru aceastã entitate.

SNIMVJ si-ar putea opri activitatea

Oprirea activitãtii Complexului Energetic Hunedoara înseamnã si oprirea productiei Societãtii Nationale de Închideri Mine Valea Jiului. fãrã functionarea celor douã termocentrale, SNIMVJ nu va mai avea cui sã vândã cãrbunele, iar asta va duce la oprirea activitãtii celor douã unitãti miniere. Teoretic, SNIMV ar fi trebuit sã îsi încheie activitatea în anul 2018, dar având în vedere problemele celor de la CEH, s-ar putea ca Valea Jiului sã rãmânã fãrã minerit înainte de termen.  Conducerea SNIMVJ declarã cã îsi va îndeplini productia pânã în ultima zi din acest an însã buna functionare a societãtii depinde de intrarea în insolventã a Complexului Energetic Hunedoara.

“Noi ne vom îndeplini productia, însã existã riscul sã nu putem plãti avansurile în data de 30 decembrie, stopajul la sursã, datoriile cãtre stat si furnizorii de servicii, precum masa caldã, paza de la unitãtile miniere si transportul”, a declarat directorul general al SNIMVJ, Aurel Anghel.

În cazul în care CEH nu va intra în insolventã în data de 27 decembrie, SNIMVJ nu îsi va putea încasa contravaloarea facturilor pentru cãrbunele furnizat, iar situatia s-ar putea agrava în luna ianuarie a anului viitor.

“În luna ianuarie nu vom mai avea ajutor de stat pentru cã nu este hotãrârea de govern elaboratã, astfel cã vom depinde doar de banii care ne vor intra de la Complexul Energetic Hunedoara”, a mai spus sursa citatã.

Varianta cea mai sumbrã, disponibilizãri urgente

În cazul în care Complexul Energetic Hunedoara va intra în faliment, si activitatea de la SNIM va fi opritã, iar conducerea societãtii spune cã singura sansã ar fi disponibilizãrile masive si urgente.

“În cazul în care CEH va intra în faliment noi putem sã facem disponibilizãri pentru toti angajatii, însã vor fi mentinuti doar cei pe partea de închidere de subteran, dar nici lucrul acesta nu poate fi fãcut de pe o zi pe alta”, a conchis Anghel.

Alegerile au trecut, Valea moare

Alegerile au trecut, iar pentru politicieni nu mai reprezintã nicio mizã soarta angajatilor Complexului Energetic Hunedoara. În timpul campaniei electorale, angajatii de la CEH si SNIM au fost mereu în “atentia” conducãtorilor care au promis câte’n lunã si în stele. Cã CEH nu se va închide, cã se va salva ceea ce e de salvat, etc… S-a ajuns însã la momentul post-alegeri. Politicienii s-au vazut cu sacii în cãrutã, iar promisiunile au rãmas…promisiuni. Oamenii politici ai momentului sunt acum ocupati sã îsi ocupe/reocupe fotoliile din Parlament pentru încã 4 ani. În tot acest timp, Valea Jiului MOARE!

Diana Mitrache
Monika BACIU

36 thoughts on “Mineritul este azi la capãt de drum

 • 20 decembrie 2016 at 20:29
  Permalink

  Unitate pentru salvarea vaii jiului !

  Reply
  • 21 decembrie 2016 at 10:13
   Permalink

   ce unitate vrei? cu burta goala?

   sindicatele si-au dat in petec si acuma e fiecare pt el…

   ciao!

   Reply
 • Pingback: Ast?zi moare Complexul Energetic Hunedoara

 • 21 decembrie 2016 at 04:25
  Permalink

  Cerem organelor statului sa intervina in cazul ceh. Actuala conducere prin metode neortodoxe adica prin oprirea termocentralelor si implicit a minelor incearca sa scoata oamenii in strada ca sa iasa scandal si sa introduca complexul in insolventa pentru ca ei sa nu poata fi schimbati si sa ramana pe functii. Trebuie ca oamenii sa nu raspunda la manipularile ordinarilor de sindicalisti si sa nu intrerupa munca. Trebuie anchetata actuala conducerea ceh dar si toti capii sindicatului muntele pentru sabotaj si inecercarea de influentare a deciziilor justitiei.

  Reply
  • 21 decembrie 2016 at 10:09
   Permalink

   si ce vrei sa facem munca voluntara? sa muncim ptr copiii coreeni?

   Reply
  • 21 decembrie 2016 at 10:23
   Permalink

   numai prostii debitezi…esti praf!

   Reply
 • 21 decembrie 2016 at 04:30
  Permalink

  Dragi mineri nu raspundeti la provocari. Astia incearca sa va scoata in strada pentru ca ei sa puna mana pe ceh. Nimeni nu intelege de ce voi vreti insolventa cand se stie clar ca insolventa ceh duce la faliment? In insolventa ei adica administratia si sindicatele aservite vor ramane cu salarii grase si pe voi va vor arunca afara ca pe o masea stricata.

  Reply
  • 21 decembrie 2016 at 10:12
   Permalink

   Insolventa nu conduce intotdeauna la faliment! …sunt atatea exemple de success: Plafar, Flanco, Diverta, Leonardo, CET Govora …asta se poate intampla cand se taie legatura cu „capusele” si se alege calea sanatoasa de bussines, nu cea decisa de sindicate.
   Desi istoria ne da palme de fiecare data, noi ne incapatanam sa nu invatam din ea. Sindicatele n-au lucrat niciodata in interesul angajatului…dupa 1-2 ani, cei alesi in fruntea sindicatelor s-au ocupat numai de propriile interese.
   Atata vreme cat fiecare angajat isi intelege rolul si isi face treaba, banii vin…asta se vede in mediul privat…

   Oricum in insolventa, administratia firmei este cea decisa de judecatorul sindic…salariile sa platesc prima data …restul stau la rand!

   Reply
 • 21 decembrie 2016 at 04:33
  Permalink

  MINCIUNI ! Ceh are bani dar Nica si slugile lui vor scandal sa isi mentina ei posturile. Dragi ortaci sunt bani , asta sa stiti.

  Reply
  • 21 decembrie 2016 at 10:10
   Permalink

   normal ca sunt si au fost intotdeauna dar numai ptr unii

   Reply
  • 21 decembrie 2016 at 10:20
   Permalink

   daca stii tu ca sunt bani…atunci poti sa precizezi si unde sunt!

   dragoste cu forta nu exista…asa-i si in business: profit cu forta nu exista!
   daca tot platesti si nu vinzi ce produci, ajungi sa mori de foame…
   ia in exemplu simplu de la tine din casa: daca cheltui mai mult decat castigi, unde ajungi

   Reply
 • 21 decembrie 2016 at 04:38
  Permalink

  Ba sindicalisti imputiti ar trebui sa zburati de acolo . Iesiti in fata oamenilor cu fluturasii de salarii sa vada lumea cat incasati voi pe luna si faceti numai zgomot. Ba hamburger ia gashca de sindicalisti si dispareti de acolo. Sa va fie rusine. Nu faceti altceva decat numai jocurile lu Nica si Melczer. Terminati cu manipularile. Mergeti si strigati la voi acasa si faceti scandal.

  Reply
  • 21 decembrie 2016 at 10:11
   Permalink

   cainii latra ursul merge…….

   Reply
   • 2 ianuarie 2017 at 01:57
    Permalink

    Lider ,de la care mina? de la lonea care se inchide a doua? avea si Paduraru leader anu trecut un cacanau de sluga Vesa Claudiu ala prost de da in bude,a plecat de la mina fara ordonante a plecat in Sumter cacanau un oras mai urat decat Petrila,pe facebook lui pune poze false din Sumter sa creada lumea ca e fain si cand colo pune poze din toata america pe facebook numai din rahatu ala de Sumter Carolina nu.pune ca nu are ce ,ca e groaznic orasu de urat.

    Reply
  • 21 decembrie 2016 at 10:26
   Permalink

   sindicalist esti si tu! se vede dupa cum te exprimi in scris…:))

   Reply
 • 21 decembrie 2016 at 04:42
  Permalink

  Schimbati odata gloata aia de sindicalisti ca asa sunt de grasi ca nu mai incap in poza. O sa ajungeti in insolventa si o sa rada astia de voi . Ei au salarii grase, conditii de pensie si voi o sa fiti in continuare manipulati.

  Reply
  • 21 decembrie 2016 at 10:12
   Permalink

   apa trece pietrele raman

   Reply
 • 21 decembrie 2016 at 04:44
  Permalink

  Cat de naiv poti sa fii sa ceri ca singur sa iti tai creanga de sub picioare, adica sa iti ceri singur insolventa? Managamentul e prost. Asta e cauza care a adus mineritul in aceasta situatie.

  Reply
  • 21 decembrie 2016 at 10:27
   Permalink

   asa e!

   cu un management prost ajungi la faliment!

   Reply
 • 21 decembrie 2016 at 04:51
  Permalink

  Pe Nica, Melczer si toti umflatii din ceh i doare in p…… Ei au ce pune pe masa la copii de craciun. Pe noi ne amagesc ca pe prosti si inearca sa ne duca de nas si sa ne minta. Ba ordinarii dracului sa va stea in gat tot ce mancati de craciun ca numai manipulare si minciuna scoateti din voi.Se aude ca ar da ceva bonuri dar dupa craciun ca nu e insolventa. Nesimtire pe fata.

  Reply
 • 21 decembrie 2016 at 05:11
  Permalink

  Asa va trebuie daca at tinut in ceh o armata de muieri si de slugi. E poluat cu panarame si slugoi acolo in ceh care incaseaza salarii colosale. Si mai grav e ca majoritatea au fost pontati cu subteran. De aceea va-ti dus in cap. Trebuie ca politia si parchetul sa vina sa ceara si sa ancheteze pontajele pe ultimii ani, sigur o sa va minunati cand o sa vedeti daca se vor face publice. Sa faca publice si veniturile incasate de sindicalisti in ultimii ani. Sunt de cartea recordurilor. Organele statului sa isi faca datoria. DNA-ul se audeeeee!!!!!!!!!!

  Reply
  • 21 decembrie 2016 at 10:14
   Permalink

   ai dreptate gheorghe sunt oameni care nu au vazut subteranul dar au pensie de subteran de ce nu se face ancheta si sa le diminueze pensia?

   Reply
 • 21 decembrie 2016 at 05:16
  Permalink

  Stai linistit ca nu se leaga nimeni de ei. Au pile pe la servicii sau pe la interne ca doar de aia nu-i misca nici dracu de acolo. Se stie…

  Reply
 • 21 decembrie 2016 at 05:25
  Permalink

  Cert este ca sunt bani dar nu vor ei sa dea. Punetii sa se jure cu mana pe biblie.

  Reply
 • 21 decembrie 2016 at 05:30
  Permalink

  Sa vedem daca in ultimul an cehul a facut plati catre societati de presa gen gazeta de dimineata sau alte ziare de casa. Sa vedeti unde sunt banii dumneavoastra.

  Reply
 • 21 decembrie 2016 at 07:05
  Permalink

  Daca stiti ca sunt bani , de ce nu cereti public banii din conturile CEH? Veti avea surprize neplacute „credulilor” care inca mai credeti ca CEH-ul are bani!!!

  Reply
  • 21 decembrie 2016 at 07:22
   Permalink

   Eu zic sa-i intrebati pe executorii judecatoresti ai CEH daca mai sunt bani: Durbaca Claudia, Popescu, Benteu,etc…Ei va vor spune cati bani au luat din conturile CEH si in favoarea cui?…

   Reply
 • 21 decembrie 2016 at 07:52
  Permalink

  Nica si Melczer nu pot fi schimbati deocamdata, sunt sustinuti de Seraficenu, acest mare triou de specialisti , ei vor sa puna mana cu orice pret pe CEH. Poate ca cei din noua conducere a judetului si a tarii sa-si dea seama de asta. In acest moment ei sunt principalii vinovati de soarta CEH

  Reply
 • 21 decembrie 2016 at 09:25
  Permalink

  Numai e nimic de facut poate doar sa rupem niste picioare . ei au sarbatori fericite noi avem sarbatori in stres chin

  Reply
 • 21 decembrie 2016 at 10:17
  Permalink

  daca stiti oameni care au fost pontati subteran si nu au prestat post va rugam sa dati exemple de la fiecare mina

  Reply
 • 21 decembrie 2016 at 10:17
  Permalink

  Abureal?,nu b?ga?i in seama ce se spune…situatia e rea da nu asa cum se apune in articolul asta.

  Reply
 • 21 decembrie 2016 at 10:58
  Permalink

  Micael Jacson da bonurile si premele nu veni cu vrajeala, sau demisia ca tu stai pe 20000 ron pe luna iar ciumpalacii de la sindicat 6000 plus dreptul de smecher de pe prosti.

  Reply
 • 21 decembrie 2016 at 13:09
  Permalink

  Mineritul nu este la capat de drum. CNH va intra in insolventa. Actualii guvernanti vor incredinta lui Remus Borza aceasta societate pentru a o salva. Va supravietui cu un nr. redus de angajati si fara sindicatele care au avut un rol determinant in aducerea CNH-lui in starea actuala.

  Reply
 • 21 decembrie 2016 at 19:05
  Permalink

  de ce nu il aduceti pe remus borza ma jegosilor va este frica ca va pica functiile alea platite intr-o luna cat ia un miner intr-un an anu trecut v-ati dat si preme de performanta de la 9000 -20000 lei . Greva asta tot pentru voi se face ca minti lumea luati sute de milioane de la oamenii ca sa ii reprezentati voi sindicalistilor . sa vina borza ca toti picatii va tremura scaunele la toti daca vine ala . aveti salarii de la 10000 lei in sus , directoru general are 30000 lei salariu are tupeu sa arate . ar trebui sa ne retragem toti de la sindicat .dupa 45 de ani jegosilor nu mai aveti voie sa aveti functii de sefii treceti la munca de jos dar la salarile voastre de mii de euro

  Reply
  • 23 decembrie 2016 at 16:08
   Permalink

   Si sa-i punem pe lideri nostri la munca cu sapa, ca sa mai slabeasca si sa arate ca iubesc cu adevarat munca, izvor de satisfactii si impliniri ! Iar pe domnii directori cu salarii nerusinate in conditiile lipsei de profit, sai obligam sa-si publice salariile si sa explice pe ce criteri de performanta le-au incasat. Am zis.

   Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *