Studiu de caz al Cronicii VJ: Ce fac pacientii – mici, mari sau la apusul vietii – daca medicii de familie pleaca in tari straine, sau isi dau obstescul sfarsit?  Desi isi platesc constiicios asigurarile de sanatate pot ramane fara asistenta medicala si cu foarte multe probleme avand in vedere ca din lantul sistemului de sanatate ”medicul de familie” este un element esential.

Din diverse cauze, multi oameni au ramas fara medici de familie. Un exemplu in acest sens este cel al pacietilor doamnei doctor Tanasescu, care a parasit acesta lume. Nici acum, dupa atata vreme nu s-a gasit inlocuitor al acesteia, pentru ca este mare deficit de medici. Doar in ultimul an, doi au plecat in Franta, mai de mult in Noua Zeelanda, altii s-au prapadit…

Cazul Andreei, de un an si 10 luni

In luma mai, Cronica Vaii Jiului a relatat un caz, in cauza fiind un copil de un an si 10 luni. Atunci un lucrator al ApaServ, a descoperit cazul si a incercat sa dea o mana de ajutor. Este vorba de Andrei Campean, din Colonia Petrosani, care este bolnav si isi intretine familia din pensia de handicap de 230 lei. La cest venit se mai adauga aleocatia micutei Andreea, de un an si 10 luni…

”A venit tare necajit ca i se va lua copilul, dar si ca saracia il copleseste. Dl. Campean are probleme de sanatate, sotia sa este blandetea intruchipata si fetita este liantul dintre ei, este cauza pentru care, am vazut, ca muncesc si se zbat sa supravietuiasca, sa creeze un cuib pentru copilul lor. Este un caz ciudat, un amestec intre iubire, dorinta de familie si o boala care poate strica totul daca nu este tinuta cu strictete in frau. Apoi este saracia care distruge chiar sufletele. Am aflat ca, de cand le-a murit medicul de familie, fetita nu este inscrisa la un alt medic si nu este normal acest lucru, pentru ca legal are acest drept. Voi incerca sa rezolv aceasta problema prin bunavointa unor medici. Sigur o voi rezolva pentru ca sunt multi oameni carora le pasa… Apoi ii voi vizita mereu pana cand tatal va constientiza ca daca respecta tratamentul, nimeni nu-i va lua copilul pentru ca problemele sale se vor diminua. Cand va constata acest lucru, sigur le va fi mai bine” – a declarat Mariana Popa, lucrator la ApaServ Petrosani, pentru Cronica VJ in 27 mai, in articolul ”Doua Destine: Intre iubirea de parinte si soarta, intre moarte si lupta parintelui” .

A fost greu sa se tina de cuvant. Rand pe rand medicii de familie au refuzat sa preia micuta pacient. Nu mai vorbim de parintii fetitei. Majoritatea celor solicitati au invocat ca nu sunt… pediatri sau nu pot pentru ca au prea multi inscrisi.

Pacienti multi, medici putini

Care sunt conditiile de a-ti face rost de un medic de familie cand te afli intr-o asemenea situatie ne-a clarificat spercialistul in medicina de familie, Dumitra Udrea, din Petrosani.

”Fiecare medic de familie are un anumit numar de pacienti peste care nu poate trece, avand in vedere ca ni se permit doar 20 de consultatii pe zi. Ar trebui sa renunte la pacientii existenti pentru a primi altii, ceea ce nu se face. Problema nu ar fi stinsa. In cazul unui nou nascut inregistrat la un medic, nu poate fi mutat la un altul decat dupa 6 luni. In aceste conditii, specificate de dv., ar trebui angajat un medic de familie in locul doamnei Tanasescu, dar nu prea sunt…

In zona centrala a Petrosaniului suntem doar cativa si suntem foarte aglomerati. Multi au plecat in Noua Zeelanda, in Franta, alti s-au prapadit. In zonele mai marginase s-ar putea gasi locuri, dar medicii nu sunt obligati de vreo lege sa primeasca in plus pacienti. Fiecare isi cunoaste potentialul, isi planifica si isi organizeaza munca. Sigur se gaseste o solutie” – a declarat dr. Dumitra Udrea.

Saptamana trecuta, s-a gasit pentru micuta Andreea un medic caruia ii pasa, ce e drept cu insistente si interventii multiple ale Marianei Popa si ale colegilor sai. Dr. Barbulescu va fi medicul de familie al micutei Andreea. Dar…

Problema ramane: ce fac pacietii – mici, mari sau la apusul vietii – daca medicii de familie pleaca in tari straine, sau isi dau obstescul sfarsit?  Desi acestia isi platesc constiicios asigurarile de sanatate pot ramane fara asistenta medicala si cu foarte multe probleme avand in vedere ca din lantul sistemului de sanatate ”medicul de familie” este un element esential. Adica cine nu are medic de familie este omorat de sistemul de sanatate!

Ileana Firtulescu