Nouã locuitori ai Petrosaniului, ale cãror nume au rezonantã nationalã si chiar internationalã, au primit marti titlul de cetãtean de onoare al municipiului Petrosani. Ceremonia a avut loc într-un cadru festiv, alãturi de olimpicii municipiului, toti având meritul de a fi fãcut cunoscut numele acestei asezãri pânã peste hotare. Primul care a primit distinctia a fost Avram Iancu, românul care a trecut înot, fãrã costum de neopren, Canalul Mânecii. „Acest premiu este o modalitate de recunoastere a unui efort supra-omenesc. Le multumesc celor care mi l-au acordat si mã bucur foarte mult cã m-au rãsplãtit pentru munca mea”, a spus Avram Iancu, sportivul care a pus Petrosaniul si România pe harta unei întreceri sportive unice în lume.

Cel de al doilea titlu a ajuns la Edith Mileti, antrenoarea echipei de handbal feminin de la CSS Petrosani, pentru rezultatele de exceptie obtinute de elevele sale de-a lungul întregii cariere. „Este o onoare pentru mine, ca o recunoastere a activitãtii mele si sper cã si de acum încolo vom avea la fel de multe medalii”, a spus Edith Mileti, atunci când i s-a înmânat distinctia.

Handbalista de talie europeanã, Patricia Vizitiu este si ea, din aceastã sãptãmânã, cetãtean de onoare al municipiului Petrosani, însã, nu a putut fi prezentã în sala de festivitãti, iar diploma a fost ridicatã de mama sa.

Un alt titlu a fost acordat lui Ioan Danciu, arbitru de fotbal, de origine din Petrosani. „Pentru mine este o cinste sã fiu cetãtean de onoare al municipiului Petrosani. Nu am sã scot în evidentã performantele, dar vreau sã spun cã trãim într-un oras cu traditie în sport si sunt bucuros sã vãd în aceastã salã atât de multi sportivi. Sportul înseamnã sãnãtate”, a afirmat Ioan Danciu, arbitrul national si observator sportiv renumit.

A renuntat la functia de director al Clubului Scolar Sportiv de la Petrosani, dar a fost distins cu titlul de Cetãtean de Onoare, pentru întreaga activitate dedicatã sportului si sprotivilor. Zoltan Toth le-a multumit tuturor si le-a spus cã mai este mult de lucru pentru sportul de la noi. „Nu am trecut Canalul Mânecii, dar am început lucrãrile la sala sportivã, ceea ce este o altã performantã deosebitã.  Avem multe lucruri de continuat. Trebuie continuate lucrãrile la sala sportivã, baza materialã  trebuie îmbunãtãtitã. Am început demersurile pentru pârtia de sanie. Asadar sã mai trãim 100 de ani si tot nu terminãm ce avem de fãcut”, a spus Zoltan Toth, profesor de sport la CSS Petrosani.

Titluri de cãtãteni de onoare ai Petrosaniului au primit ti sportivii: Damian Militaru, Victor Horatiu Lasconi, Daniel Timofte, dar si Marin Tudorache.

5-1

La final, toti olimpicii si sportivii din Petrosani au fost felicitati personal si au primit diplome din partea autoritãtilor locale. Sala de marmurã a fost arhiplinã si cei mai multi s-au refãcut remarcati în tarã si chiar si peste hotare.

Diana Mitrache