Prefectul de Hunedoara, Sorin Vasilescu, a inceput pregatirea referendumul de demitere a presedintelui Traian Basescu, programat pentru 29 iulie. Un plus adus de hotararea Guvernului este acela ca de data aceasta pot vota si romanii aflati peste hotare.

Guvernul s-a reunit sambata dimineata in sedinta extraordinara, pentru a adopta hotararile de organizare a referendumului de demitere a sefului statului.

Ministrul delegat pentru Administratie Publica, Victor Paul Dobre, a confirmat ca Guvernul va cheltui 95 milioane lei pentru organizarea referendumului de demitere a presedintelui Traian Basescu, banii urmand sa fie alocati din Fondul de rezerva bugetara, mai mult ca in 2007, cand s-au cheltuit 60 milioane lei. Costurile sunt mai pentru ca  vor fi deschise sectii de vot si in strainatate.

Ministrul pentru Relatia cu Parlamentul, Mircea Dusa, a precizat astfel ca a fost eliminata discriminarea prin care cetatenii romani, aflati in strainatate, nu puteau vota la referendum si erau valabile doar voturile exprimate pe teritoriul national.

“Din punct de vedere organizatoric, cred ca lucrurile sunt mult mai simple : este un singur buletin de vot, o intrebare foarte simpla «Da» sau «Nu», se poate vota in toata tara, nu mai exista obligativitatea de a vota doar in circumscriptia electorala”, a spus Ponta, in sedinta de sambata a Guvernului.

Votul la referendumul de demitere a presedintelui Traian Basescu, programat pentru 29 iulie, va incepe la ora 08.00 si va fi oprit la ora 20.00, campania electorala urmand sa se incheie la 28 iulie, ora 7.00, a anuntat ministrul delegat pentru Administratie, Victor Paul Dobre. Au dreptul de a participa la vot toti cetatenii romani care au implinit varsta de 18 ani.

Potrivit acestuia, campania electorala deja a inceput odata cu publicarea in Monitorul Oficial a hotararii de organizare a referendumului. Partidele politice trebuie sa isi desemneze pana la 10 iulie reprezentantii in Biroul Electoral Central si in celelalte birouri electorale. Pentru dotarea sectiilor de votare, la nivelul localitatilor vor fi utilizate, in mare masura, materialele folosite si la alegerile generale locale.

”Sambata, am avut o videoconferita convovata de ministrul Ioan Rus si ministrul delegat pentru Administratie publica Paul Dobre in care ni s-au prelucarat urgentele in aceasta perioada de organizare a referendumului pentru demiterea presedintelui suspendat, Traian Basescu. Suntem in stadiul in care am cerut primariilor propunerile pentru sectiile de vot – delimitarea sectiilor, iar azi (ieri – n.n.), se face extragerea pentru Biroul Electoral. Celorlalte institutii – Politia, Jandarmeria – le-am cerut un plan care sa prevada masurile de care este nevoie pentru ca referendunul sa se desfasoare fara probleme” – a declarat prefectul judetului Hunedoara, Sorin Vasilescu.

Ileana Firtulescu