CEH, colacul de salvare pe piata de energie

Complexul Energetic Hunedoara este vesta de salvare a sistemului energetic national. Grupul 5 de la termocentrala Mintia a fost pornit, luni dimineatã, datoritã cererii mari de energie de pe piatã. Astfel, CEH primeste o gurã de oxigen.

Cererea mare de energie de pe piatã aduce Complexul Energetic Hunedoara în centrul productiei de energie. Societatea energeticã este vesta de salvare a sistemului energetic national, în momentele cruciale când nu bate vântul sau apa nu curge.

“În aceastã dimineatã a fost pornit grupul 5 de la termocentrala Mintia. Pretul de vânzare a energiei este unul foarte bun, 700 lei/MWh”, a declarat Mihael Melczer, directorul general al CEH.  De luni bune, CEH nu a mai vândut energia cu 700 de lei/MWh. Si Transelectrica aratã cã productia de energie electricã pe bazã de cãrbune se situeazã pe pozitia a doua. Luni dimineatã, 27.79% din enegia electricã a tãrii era produsã de cãrbune, în timp ce hidro asigura 38.39%. Complexul Energetic Hunedoara va încasa sumele aferente producerii energiei electrice luna viitoare. Stocul de cãrbune al termocentralei Mintia este undeva la 40.000 de tone de cãrbune.

Perioadele cruciale demonstreazã importanta CEH

Perioadele cruciale când nu bate vântul sau nu curge apa aratã cât de important este Complexul Energetic Hunedoara pentru sistemul energetic national.

“În perioada anotimpului friguros, în special în lunile ianuarie si februarie, sunt posibile aparitii de fenomene meteorologice  care pot periclita functionarea normalã a SEN (temperaturi medii zilnice negative, sub –5oC mai multe zile consecutiv, hidraulicitate scazutã, etc.). În aceste conditii, pentru a preveni o situatie criticã în functionarea sigurã si stabilã a SEN si pentru a se crea resursele si capacitãtile necesare interventiei în timp util pentru echilibrarea SEN, este necesarã suplimentarea rezervelor de putere activã care compun serviciile tehnologice de sistem, respectiv ”rezerva tertiarã lentã”- RTL.

În prezent, necesarul de RTL estimat de Operatorul de Transport si Sistem este de 700 hMW/h, din care 460 hMW/h sunt achizitionati în regim reglementat de la Societatea Complexul Energetic Hunedoara în baza Deciziei Autoritãtii Nationale de Reglementare în domeniul Energiei – ANRE nr. 1034/22.06.2016, în conformitate cu prevederile Hotãrârii Guvernului nr. 138/2013 privind adoptarea unor mãsuri pentru siguranta alimentarii cu energie electricã, cu modificãrile si completarile ulterioare, diferenta pânã la necesar, respectiv de 240 MWh, fiind achizitionatã în regim concurential”, aratã hotãrârea Guvernului privind aprobarea mãsurilor pentru realizarea stocurilor de sigurantã ale Sistemului Electroenergetic National în ceea ce priveste combustibilii pentru perioada sezonului rece si volumul de apã din lacurile de acumulare, denumit Programul de iarnã în domeniul energetic pentru asigurarea functionãrii în conditii de sigurantã si stabilitate a Sistemului Electroenergetic National în perioada 15 noiembrie 2016 – 15 martie 2017, precum si alte mãsuri privind nivelul de sigurantã si securitate în functionare a Sistemului Electroenergetic National.

Complexul Energetic Hunedoara este vital pentru sistemul energetic national. Societatea hunedoreanã contribuie la rezerva tertiarã lentã cu 460 hMW/h din cei 700. Adicã mai bine de jumãtate din necesarul RTL este asigurat de CEH.

Monika BACIU

5 thoughts on “CEH, colacul de salvare pe piata de energie

 • 19 decembrie 2016 at 20:47
  Permalink

  Sa se acorde bani pentru cei 4% cat a mai ramas de investit la Termocentrala Paroseni si investiti la cele doua Mine (EM Livezeni si EM Vulcan) . Sa se schimbe tevile de Termoficare de la Termocentrala Paroseni pana la usa apartamentelor .

  Reply
 • 20 decembrie 2016 at 09:53
  Permalink

  mare prostan esti valea jiului

  Reply
  • 20 decembrie 2016 at 10:13
   Permalink

   Dupa ce am sters la fund patroni din tara acum lucrez in strainatate impreuna cu nevastamea eu curat wc-uri (sunt bucuros ca acum iau prema de Craciun , am fost cel mai bun curatator de Wc-uri) iar nevastamea spala la fund doi mosnegi , astai meseria de dupa revolutie dar tot nu realizez nimic am un apartament neangrijit si sunt cei drept un betiv notoriu iar nevastamea nu stie altceva sa faca decat sex si spalaturi . Uni fura prin strainatate si se mai intorc daca binenteles nu-i prinde cu o masina veche de 10 ani , eu nu fur imi place sa spal Wc-uri .

   Reply
 • 20 decembrie 2016 at 11:25
  Permalink

  s-a spart colacul de slavare? se duce barca la fund?

  Reply
 • 20 decembrie 2016 at 11:25
  Permalink

  s-a spart colacul de slavare? se duce barca la fund?

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *