Minerii, Revolutia si KGB-istii!

Se împlinesc 27 de ani de la Revolutia din decembrie 1989, care a dus la cãderea regimului comunist si la îndepãrtarea lui Nicolae Ceausescu.  Valea Jiului a fost unul dintre locurile în care „spionii” ce se ocupau de vestul tãrii îsi aveau cartierul general. Cel putin asa cred multi dintre cei care au iesit pe strãzile „capitalei”  Vãii Jiului. Pot jura cã a fost vorba de instigatori sovietici, de spioni cu misiune clarã.

Revolutia a fost prezentã si în Petrosani unde, la fel ca mai în întreaga tarã, oamenii au iesit si ei în stradã.  De-a lungul anilor, revolutionarii din localitate s-au reîntâlnit an de an în decembrie, pentru a-si depãna amintirile. Este drept cã din ce în ce mai putini mai vorbesc despre evenimentele rememorate acum în întreaga tarã. Povestile lor sunt adevãruri nespuse, cel putin asa sustin acestia si ar merita investigate. Printre aceste „adevãruri” s-ar afla si cel la implicarea în evenimente a unor grupuri de cetãteni sovietici care si-au gãsit exact acea perioadã pentru a vizita traseele turistice din zonã.

Revolutionari din Petrosani au povestit despre turistii sovietici care au fost cazati la hotelurile din localitate. Altii se plimbau prin munti, iar unii se aflau doar în tranzit, cu totii fiind preocupati se pare, de vizitarea frumusetilor naturale ale Vãii Jiului.

„În zilele Revolutiei, la Hotelul Petrosani, aflat la doar câteva zeci de metri de primãria pe care o ocupaserãm noi, erau cazati numerosi cetãteni sovietici, care veniserã cu mai multe masini marca Lada. Între timp însã, actele lor de înregistrare au dispãrut fãrã urmã si acestia nu mai figurau în registrul hotelului. Fiecare dintre noi stie mai multe treburi pe care însã nu le putem spune”, a spus V. P. Un alt revolutionar a stat de vorbã cu sovieticii. „Numerele de înmatriculare ale masinilor erau scrise cu litere si cifre albe pe fond negru. Noi i-am rugat sã plece si acestia au plecat spre Defileul Jiului. Pe unde au trecut masinile alea au apãrut dezinformãri si alarme false. Mã întreb de ce încã nu se spune adevãrul despre Revolutie”, a spus un alt revolutionar. Cât este adevãr si cât nu, ar fi trebuit sã verifice institutiile competente la timpul potrivit, dar dupã cum sustin revolutionarii din Petrosani acest subiect nu a interesat pe nimeni.

Pe de altã parte, principalul este cã în Petrosani, în zilele Revolutiei, au fost înregistrate doar câteva focuri de armã rãzlete si nu a fost nici un mort.

Maximilian Gânju

4 comentarii la „Minerii, Revolutia si KGB-istii!

 • 19 decembrie 2016 la 20:32
  Permalink

  IN PETROSANI SUNT 11 PROFITORI CARE AU CERTIFICATE DE REVOLUTIONAR,CARE LE ADUC O SEAMA DE AVANTAJE BANI,TERENURI,SPATII COMERCIALE CU TOATE CA IN PETROSANI NU AU EXISTAT MISCARI VIOLENTE SAU ALTCEVA CARE SA IMPUNA ASTA…..E O RUSINE CA ACESTI FALSI REVOLUTIONARI SA BENEFICIEZE DE ACELEASI FACILITATI CA CEI DIN TIMISOARA SAU BUCURESTI…

  Răspunde
  • 20 decembrie 2016 la 10:25
   Permalink

   Prostule ti-am spus sa inveti (sunt nevastata) sa scrii corect faci cacafonii ( ca si cei nu CA CEI) .

   Răspunde
 • 22 decembrie 2016 la 09:39
  Permalink

  Are cineva lista cu „revolutionarii”din Petrosani?Ar fi interesant de vazut cam cine se afla pe ea.

  Răspunde
 • 23 decembrie 2016 la 13:54
  Permalink

  are ritoiul ca merg la el an de an ptr o agenda sau calendar,hahaha

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.