Universitatea din Petrosani îsi propune sã fie un jucãtor important pe scena educationalã din lume. În acest sens, reprezentantii institutiei de învãtãmânt superior din Petrosani au efectuat o vizitã în Polonia.

În perioada 12 – 16 Decembrie 2016, o delegatie a Universitãtii din Petrosani, formatã din prof.univ.dr.ing. Sorin Radu, rectorul institutiei de învãtãmânt superior, prof.univ.dr.habil.ing. Roland Moraru, prorector Cercetare Stiintificã si Relatii Internationale si sef lucr.dr.ing. Bogdan Tomus din cadrul departamentului Inginerie Mecanicã, Industrialã si Transporturi, a efectuat o vizitã în Polonia, la invitatia a 3 prestigioase universitãti din aceastã tarã.

“Consacratã amplificãrii, dezvoltãrii si concretizãrii relatiilor de colaborare internationalã, vizita a debutat la Czestochowa University of Technology, cu care s-a semnat un acord – cadru de parteneriat încã din anul 2014. Discutiile bilaterale purtate cu prorectorul pentru Inovare si Dezvoltare, prof.dr.habil. Macej Mrowiec, cu decanul Facultãtii de Management, Prof.Dr. Dorota Jelonek si  Dr.h.c.dr.hab.in¿. prof. P.Cz. Janusz K. Grabara au permis identificarea unei axe prioritare de actiune comunã prin crearea unui consortiu international care sã dezvolte într-o tarã emergentã un Centru de Excelentã în Managementul Riscurilor, prin intermediul unui proiect international coordonat de Universitatea din Petrosani. S-au identificat totodatã posibilitãti de cooperare în sfera educationalã (cum ar fi înfiintarea unor programe de studii cu diplomã dublã, doctorate in cotutelã) si în cercetarea stiintificã din domeniul captãrii si stocãrii carbonului, precum si al dezvoltãrii durabile”, spune prof.univ. dr.habil.ing. Roland Moraru, prorector Cercetare Stiintificã si Relatii Internationale.

Universitatea din Petrosani va continua sã implementeze proiecte de mobilitate care sã vinã în sprijinul studentilor.

“La Opole University of Technology, la Centrul Confucius, s-a convenit cu prorectorul pentru Probleme Studentesti si Dezvoltare, prof.dr.ing. Krysztof Malik si decanul facultãtii de Economie si Management, profesorul Janusz Wielki, ca în baza acordului inter-universitar semnat în aceastã toamnã la Petrosani, cu prilejul Simpozionului International SIMPRO 2016, partenerii din Opole ai Universitãtii din Petrosani sã devinã parte a consortiului privind Centrul de Excelentã mentionat mai sus, sã se semneze acordul ERASMUS PLUS privind mobilitãtile studentilor si cadrelor didactice si reciprocitatea privind publicarea rezultatelor cercetãrii în revistele editate de cele douã institutii de învãtãmânt superior. Ca invitatã de onoare la sedinta festivã a Consiliului Facultãtii de Economie si Management, delegatia românã a stabilit termenii de încheiere a unui viitor parteneriat cu Universitatea Tehnicã Nationalã Ivan Puluj din Ternopil, Ucraina, reprezentatã la acest eveniment prin prorectorul cu relatiile internationale, prof. Tatiana Vitenko”, mai spune sursa citatã.

Ultima parte a misiunii a vizat Academia de Mine si Metalurgie din Cracovia, cu care relatiile de colaborare sunt traditionale si la care universitarii din Petrosani au participat alãturi de cei de la Rheinish-Westfaelishe Technische Universitat din Aachen la prezentarea THIELE GmbH din Germania, companie de vârf în producerea lanturilor destinate sistemelor de transport minier. Cu acest prilej s-au identificat posibilitãti de cooperare stiintificã în domeniul perfectionarii organelor tãietoare ale masinilor miniere si al tãierii hidromecanizate, prin accesarea de fonduri europene in cadrul competitiei de cercetare Orizont 2020

În manierã simbolicã, vizita în universitãtile poloneze s-a încheiat cu participarea la Festivalul Minier dedicat Sf. Varvara, organizat de AGH Cracovia începând cu anul 1919.

Monika BACIU