Mult asteptatele decizii de pensie dupã recalculare s-au dovedit a fi socante pentru câtiva pensionari. Nu vã imaginati cã oamenii au rãmas surprinsi pentru cã au primit prea mult la pensie, ba dimpotrivã, pensionarii s-au trezit cu pensia mai micã decât era initial. Cu actul doveditor în mânã, primit prin postã, pensionarii s-au prezentat la biroul Casei de Pensii din Petrosani, unde au cerut o explicatie fireascã, însã au primit un rãspuns, de-a dreptul amuzant: ”Soft-ul a gresit si el!”

”Aveam putin peste 18 milioane (lei vechi) pe decizia pe care am primit-o când am iesit din sistem, iar acum, dupã recalculare, softul mi-a calculat pensia gresit, iar în loc sã îmi punã ceva în plus, mi-a luat aproape 70 de lei. M-am enervat fireste si am venit la ghiseu, unde mi s-a zis cã softul a fãcut calcul gresit si cã la fel s-a întâmplat cu un întreg lot de dosare printre care era si al meu. Mã bucur mãcar cã am scãpat, doamnele de aici mi-au spus cã pensia va mai fi recalculatã o datã. Sper cã de data asta sã vinã mãritã”, a povestit un pensionar.

La un alt pensionar, decizia dupã recalculare a venit exact la fel cu cea initialã, singura modificare fiind la data întocmirii documentului.

”Am asteptat cu nerãbdare sã primesc decizia recalculatã, însã m-am trezit în plic cu o decizie exact la fel cu cea pe care am primit-o când am iesit la pensie. Am luat ambele decizii, le-am comparat punct cu punct pentru a vedea dacã este vreo schimbare si nimic, singurul lucru modificat era data de întocmire a documentului”, a spus alt pensionar.

Softul pentru care s-a cheltuit o avere a fost din varã si pânã acum scuza principalã folositã de toti cei care trebuiau sã dea lãmuriri în privinta recalculãrii pensiilor. Pe lângã faptul cã pensionarii au asteptat mai bine de 3 luni pentru ca softul sã devinã functional, iatã cã acum, când este pus la treabã, programul informatic dã gres. Mai mult, munca grea din spatele procesului de recalculare picã tot pe umerii angajatilor Casei de Pensii si asta pentru cã toatã partea de verificare a documentelor se face manual, softului revenindu-i obligatia sã facã doar calculul matematic.

Întrebat, de ce dureazã atât de mult recalcularea, dat fiind faptul cã softul trebuia sã grãbeascã lucrurile, seful Casei de Pensii a dat un rãspuns, pe cât de realist pe atât de dureros pentru cei care asteaptã recalcularea.

„Înseamnã cã nu întelegeti multe lucruri, dacã ne spuneti cã un program poate sã verifice niste hârtii. Acel program face calculul de pensii. Tine si evidentele si întrebarea puteti sã o puneti peste vreo 20 de ani, când intrã toatã baza acolo. Deocamdatã programul e la început. Orice program informatic nu poate sã prevadã o lege ca asta”, a spus Ionel Ciobanu. Pânã acum s-au recalculat doar 500 de dosare din peste 2500 depuse din varã pânã acum.

Adina Pãduraru